Menu
Coronavirus / Reuma

Drie natuurlijke immuun-boosters om je te weren tegen het COVID-19 virus

Wat kunt u zélf doen bij het ontbreken van vaccin tegen Covid-19?

Het spookbeeld dat het Covid-19 virus zich razendsnel verspreidt, is helaas realiteit geworden. Aangezien er nog geen vaccin tegen de Coronagriep is, proberen overheden vooral de verspreiding van dit agressieve virus te remmen. Dat gaat gepaard met een flink pakket ingrijpende maatregelen. Eén van de acties die u zelf kunt ondernemen, is om uw immuniteitssysteem in de hoogste versnelling te zetten. Daarmee kunt u proberen uw risico op de Coronagriep enigszins te beperken. Hoewel de effectiviteit tegen Covid-19 absoluut niet aangetoond is, kunt u één of meerdere van deze natuurlijke immuun-boosters altijd eens proberen. Zeker als u ouder bent, minder weerstand hebt of last van aandoeningen aan de luchtwegen hebt. Dan is het extra belangrijk om in deze onzekere tijden het afweersysteem van uw lichaam te versterken.

Wat doet het Corona-virus?

Wie besmet is met het Corona-virus krijgt vooral te maken met klachten aan de luchtwegen. Wanneer het virus eenmaal is binnengedrongen, hecht het zich aan de wanden van de luchtwegen en veroorzaakt daar ontstekingen. Als reactie daarop dirigeert het immuunsysteem grote hoeveelheden afweercellen naar de luchtwegen in een poging om het virus uit te schakelen. De meeste mensen krijgen milde verschijnselen die lijken op een normale griep. Het gaat hier echter om een nieuw virus, dat nog niet door ons afweersysteem wordt herkend. Daardoor kan het Covid-19 virus zich vrij eenvoudig verder uitbreiden in de luchtwegen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een flinke longontsteking.

Curcumine: veelbelovende immuun-booster

Volgens professor Chairul Anwar Nidom van de Airlangga Universiteit in Oost-Java kan empon-empon de immuniteit tegen deze griep verhogen. Na deze mededeling ontstond een massale paniekrun op deze kruidenmix voor het maken van een kruidendrankje. Hoofdbestanddeel is Curcumine die de overproductie van immuumcellen in de longen tegen gaat.
“Hoewel deze afweercellen de ontstekingen proberen te bestrijden, zorgen ze er ook voor dat het lichaam opwarmt. Deze reactie veroorzaakt hevige koorts,” zegt hij. Dit traditionele drankje bleek in het verleden de symptomen van de volgelgriep te kunnen verlichten. De universiteit gaat nu onderzoeken of de curcumine in empon-empon vergelijkbare effecten heeft op het Corona-virus.
Het is al bekend dat Curcumine de immuniteit verhoogd en een ontstekingsremmend effect heeft. Het is echter wel zo, dat dit extract uit de wortel van de Kurkuma-plant heel slecht door het lichaam wordt opgenomen. Die opname verbetert sterk als de Curcumine is vermengd met de etherische oliën uit de Kurkumawortel zelf. Bovendien blijven de weerstandsverhogende en ontstekingsremmende curcuminoïden dan tot 8 uur in het bloed. Daardoor kunnen de deze stoffen langer hun werk doen.

Heeft kokosolie potentie om Covid-19 te bestrijden?

Op de Filipijnen start binnenkort een studie naar koksolie als mogelijke behandeling tegen het Corona-virus. Dat gebeurt onder leiding van dr. Jaime Montoya, directeur van de Philippine Council on Health Research. Hij heeft al eerder aangetoond dat laurinezuur en monolaurine in kokosolie over antivirale eigenschappen beschikken. Deze klinische studie wordt in samenwerking met de Universiteit van Singapore uitgevoerd. Binnenkort worden Corona-patiënten behandeld met kokosolie, alleen laurinezuur of alleen monolaurine. De resultaten worden vergeleken met een controlegroep die alleen de standaardzorg krijgt.

Astaxanthine: weerstandsverhoger voor ouderen

Vitamine C en E staan bekend als antioxidanten. Ze beschermen de cellen van uw lichaam tegen veroudering en uiteenlopende welvaartsklachten. Daarnaast versterken ze het immuunsysteem. Astaxanthine is een natuurlijke antioxidant die 6000 keer krachtiger is dan vitamine C en E. Dit is een donkerrode kleurstof uit bloedregenalgen dat een belangrijke voedingsbron is van zalm, forel, garnalen, kreeft en flamingo’s. Daardoor krijgen ze die karakteristieke roze kleur. Bij het klimmen van de jaren wordt het afweersysteem steeds minder krachtig. Vooral voor ouderen kan een besmetting met Covid-19 dan ook dramatische gevolgen hebben. Deze zeer ‘superantioxidant’ helpt dan ook om een verzwakt immuunsysteem te versterken. Astaxanthine is verkrijgbaar in twee varianten. De goedkopere versies zijn chemisch, omdat ze worden vervaardigd uit aardolie. Uiteraard kiest u voor de duurdere en natuurlijke variant die de pure pigmentstof uit bloedregenalgen bevat.

Groenlipmossel helpt mogelijk bij ontstekingen luchtwegen

Steeds meer mensen met artrose en andere reumatische klachten gebruiken tegenwoordig vloeibare groenlipmossel. Dit weekdier – dat alleen in de zuivere wateren rond Nieuw-Zeeland kan overleven – helpt bij het verminderen van pijn, zwelling en stijfheid. De ontstekingsremmede werking van groenlipmossel blijft echter niet beperkt tot de gewrichten. Een Russisch onderzoek uit 2002 aan de Pavlov Medical University in Sint-Petersburg heeft aangetoond dat de bijzondere samenstelling Omega 3-vetzuren en furaanvetzuren ook werkzaam kan zijn bij ontstekingen van de luchtwegen. Dit is in 2006 ook in Nieuw-Zeeland onderzocht bij de uitbraak van de vogelgriep. De bestanddelen in groenlipmossel zouden mogelijk een remmend effect hebben op ontstekingsbevorderende stoffen die vrij komen in de luchtwegen na een besmetting met een griepvirus.

Naschrift

Hoewel er wereldwijd wordt gespeurd naar een vaccin tegen het Covid-19 virus, kan het nog minimaal een jaar duren voordat er één is gevonden. Dus ook de natuurlijke ingrediënten die we in dit artikel noemen, hebben geen bewezen effect tegen dit nieuwe griepvirus. Ze beschikken echter wel over de eigenschappen om immuniteit te verhogen en ontstekingen te remmen. Deze natuurlijke ingrediënten kunnen bijdragen aan het versterken van uw immuunsysteem, zodat de gevolgen van dit agressieve griepvirus mogelijk beperkt kunnen worden.

Bron: Bewegenzonderpijn
Emelyanov, A. et al. (2002) Treatment of asthma with lipid extract of New Zealand green-lipped mussel: a randomised clinical trial. European Respiratory Journal 20: 596-600.