Rubriek

Coronavirus

Rubriek

Coronacijfers van vandaag

In het afgelopen etmaal zijn er ongeveer 5400 mensen positief getest op het coronavirus. Dit zijn er ongeveer 400 minder dan gisteren. Er zijn vandaag circa 70 mensen opgenomen in het ziekenhuis maar niet op de IC. Ook hierin zien we een daling. Gisteren stond dit aantal namelijk op 85 mensen. Op de IC liggen er op het moment 14 mensen meer door corona dan gisteren. Bekijk al het coronanieuws bij het RIVM.

Meer Coronatesten

De GGD wilt ervoor zorgen dat er meer testcapaciteit beschikbaar komt. Op het moment kunnen ze 120.000 testen per dag afnemen maar ze willen uiteindelijke 1750.00 per dag kunnen testen. Ze verwachten dat er namelijk ook in Nederland meer gevallen zullen zijn van de Britse coronavariant waardoor meer testen nodig zijn. Het is belangrijk om massaal te blijven testen om meer zicht te krijgen op de verspreiding hiervan. Mensen die al gevaccineerd zijn moeten zich dan ook laten testen als ze klachten hebben.

Al het coronanieuws vindt u op de site van de rijksoverheid en de ontwikkelingen volgt u via het RIVM.

Iedereen zal inmiddels genoeg mondkapjes hebben. Van de simpele blauwe wegwerp mondkapjes tot huisgemaakte mondkapjes met een speciaal filter. Als we de supermarkt in lopen of als we dit tijdens het werk moeten dragen kan dit voor een hoop ongemak verzorgen. Zo zullen veel mensen last hebben van oorpijn, krijgen het benauwd of hebben een beslagen bril.

Oorpijn door elastieken

Als we langere tijd een mondkapje dragen zal het veel druk geven op uw oren. Het zal wat irriteren en u zult vaak met uw handen de elastiekjes wat proberen uit te rekken. Er zijn echter slimme tips waardoor u het mondkapje gemakkelijker kunt dragen. Zo kunt u met een paperclip de twee bandjes achter uw hoofd aan elkaar maken zo zitten ze niet meer achter uw oren. Voor de gene met langere haren werkt het ook om haarspelden achter uw oren te doen zodat u daar aan de elastieken kunt maken. Het is dan wel verstandig om de haren vast te maken in een staart of knot zodat dit beter blijft zitten.

Beslagen bril

Voor de brildragers onder ons is een mondkapje er vervelend. Bij een keer zuchten kunt u gelijk niets meer zien wat het allemaal een stuk lastiger maakt. Hoe kunt u dan wel een mondkapje dragen zonder dat uw zicht belemmerd wordt? Draag een mondkapje dat u goed past zodat er weinig kieren en gaten aan de zijkanten zit. Een mondkapje met een ijzer beugel bij de neus werkt ook goed zodat u deze goed aan kunt laten sluiten. Door het mondkapje onder de bril te doen zal het ook minder snel beslagen worden, doet u dit niet dan zult u direct op het glas ademen.

Benauwdheid door mondkapje

De benauwdheid dat komt door een mondkapje is wat lastiger om aan te pakken. We moeten nou eenmaal overal een mondkapje dragen ook als u wat sneller benauwd wordt. Het is goed om voor u de winkel in gaat of het mondkapje opzet even goed in te ademen, doe dit ook wanneer het mondkapje weer af gaat. Zo kan uw lichaam voldoende zuurstof opnemen. Het kan ook helpen om verschillend mondkapjes uit te proberen, de een zijn dikker als de andere en door de een zou u ook makkelijker kunnen ademen.

Met deze tips kunt u makkelijker boodschappen doen zonder zich ongemakkelijk te voelen.

We zitten er nu al een tijdje op te wachten, het coronavaccin. Wanneer kunnen we deze verwachten en zijn we er dan wel klaar voor om deze direct in te zetten?  Er worden verschillende vaccins getest en elke werkt ook net weer een beetje anders zal dit ook nog verschil geven?

Nederland maakt zich klaar

Het ministerie geeft aan dat ze al sinds de zomer bezig zijn met de voorbereidingen van de vaccinatiestrategie. Zo hebben ze al miljoenen naalden en spuiten ingekocht om het proces snel te laten verlopen wanneer dit kan. Ze verwachten zelf dat ze in december of in de eerste maanden van 2021 kunnen starten met vaccineren.

Hoe werkt het vaccin?

Wanneer het lichaam besmet is met het virus zal het antistoffen aanmaken, dit duurt echter ongeveer een week voor dat ze aangemaakt zijn en hun werk kunnen doen. Een vaccin zorgt er voor dat uw lichaam het virus als kent en dus de benodigde antistoffen al aangemaakt heeft. Wanneer u in contact komt met het virus kan uw lichaam dus veel sneller het virus tegen gaan.

De verschillende vaccins

Er zijn 6 verschillende potentiele vaccins en ze werken op 3 verschillende manieren. Zo is er een vaccin waarbij er enkele kleine niet schadelijke deeltjes van het virus gebruikt worden. Het lichaam zal hiervan schikken en de antistoffen aanmaken. De tweede versie is dat er een soort blauwdruk wordt gemaakt van het virus deze wordt echter minder goed op genomen in het lichaam en kan zorgen voor minder antistoffen. De derde optie werkt eigenlijk ook volgens een soort blauwdruk, deze wordt echter in een leegomhulsel verpakt van een onschuldig virus. Zo komt het beter in uw cellen terecht en zullen er meer antistoffen aangemaakt worden.

We weten dat er in Amerika testen zijn waarvan de uitslag binnen 15 minuten bekend is. In Nederland is het bijna niet meer mogelijk om ons te laten testen en als dit al lukt dan duurt het vaak 48 uur voordat we de uitslag hebben. Misschien hebben we binnenkort ook snel testen zodat we in mum van tijd weten of we gezond zijn of dat u wellicht toch corona heeft.

Betrouwbaar genoeg

Na twee weken te hebben getest zijn er twee snelle corona testen die betrouwbaar genoeg zijn. Ze hebben de test 1257 keer kunnen testen waarbij ze de standaard PCR-test daarnaast houden. 90 personen waren met de snel test positief getest terwijl dit met de PCR test 123 waren. Toch vinden ze de uitslag positief, de mensen die positief getest zijn met de snel test maken meer virus aan en zullen dit dan ook sneller over kunnen dragen. Het kan dus zijn dat 1 op de 10 mensen met corona toch een negatieve uitslag krijgen. Echter zullen deze mensen dus minder snel het virus over kunnen brengen.

Nog niet thuis testen

Het kan in een later stadium zijn dat u de snelle corona test thuis kunt doen net zoals een zwangerschapstest. Echter kan het zijn dat de test dan minder betrouwbaar wordt. Net zoals de PCR test moet er namelijk een wattenstaafje achter in de keel en door de neus heen halen. Als dit thuis gedaan wordt kan het zijn dat het wattenstaafje niet vergenoeg komt en dat de test negatief kan zijn terwijl u wel corona heeft.

Wanneer wordt het in praktijk gebracht?

Het ministerie heeft een optie genomen op 2,4 miljoen snel testen. Daarnaast zijn er nog 3 snel testen die op dit moment nog getest worden. Als de snel testen in praktijk gebracht worden kan het zijn dat er meer testen bij komen maar het is even afwachten hoe dit uit gaat pakken. Ze verwachten dat de test ook buiten de teststraat om op zal duiken. Dit zal bijvoorbeeld op scholen gebeuren bij leraren en leerlingen maar dit kan ook bij bedrijven of zelfs evenementen gebeuren.

De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de Tijdelijke wet notificatieapplicatie Covid-19. De wet regelt de wettelijke grondslag voor het gebruik van de CoronaMelder-app. Ook staat er een antimisbruikbepaling in de wet om te waarborgen dat gebruik van de app altijd op basis van vrijwilligheid gebeurt. Nu na de Tweede Kamer ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet zal CoronaMelder zaterdag 10 oktober landelijk worden geïntroduceerd. Op die dag start ook een landelijke campagne om de app onder de aandacht te brengen.

Minister Hugo de Jonge: “Mooi dat het gebruik van CoronaMelder door beide Kamers wordt omarmd. We moeten alles op alles zetten om verspreiding van het virus de kop in te drukken. De app kan daarin een belangrijke rol spelen, hoog tijd om die nu ook in Nederland te gaan inzetten.”

De app is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD en stelt mensen in staat de verspreiding van het virus tegen te gaan. De app beschermt de privacy doordat er geen informatie van gebruikers of de locatie van een gebruiker wordt opgeslagen. Bovendien mogen mensen nooit, direct dan wel indirect, door wie dan ook worden gedwongen tot het gebruik van de app. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan dat een restauranteigenaar het gebruik van CoronaMelder verplicht stelt voor het kunnen plaatsnemen op zijn terras.

Dankzij de app kunnen meer mensen sneller een bericht krijgen dat ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. Veel mensen kunnen zich moeilijk herinneren met wie ze bijvoorbeeld allemaal in hetzelfde restaurant hebben gezeten. De app herinnert die contacten wel en waarschuwt daardoor meer mensen. Door op deze manier meer mensen sneller te berichten dat ze risico kunnen lopen, kunnen zij maatregelen nemen en voorkomen dat het virus onbewust op anderen wordt overgedragen.

De app is de afgelopen weken in 5 regio’s getest. Alleen in deze regio’s kun je via de app anderen waarschuwen als je corona blijkt te hebben. Vanaf aanstaande zaterdag kan dat overal in Nederland.

De app is sinds de start van de praktijktest ruim 1,3 miljoen keer gedownload.

Wil je meer weten over de werking van de app of wat je moet doen bij een melding vanuit de app? Bezoek dan de website www.coronamelder.nl.

Bron: Rijksoverheid.nl

Recent onderzoek van Amsterdam UMC toont aan dat virus nog schadelijker is dan eerder werd gedacht

De Hersenstichting is een crowdfundactie gestart om het urgente onderzoek naar hersenschade door het coronavirus te financieren. Het virus kan tijdens én na de infectie op verschillende manieren ernstige schade toebrengen aan de hersenen. Schade waar de patiënt direct en op langere termijn de negatieve gevolgen van ondervindt. De Hersenstichting roept iedereen op een bijdrage te leveren aan het onderzoek. Tot nog toe is er gezamenlijk al bijna 265.000 euro opgehaald. Er echter nog ruim 60.000 euro nodig.

“Corona is primair een longziekte, maar heeft grote gevolgen voor de hersenen, ”zegt Merel Heimens Visser, directeur van de Hersenstichting. “Afgelopen week bleek uit het onderzoek van het Amsterdam UMC dat het virus ervoor kan zorgen dat het immuunsysteem in de hersenen op hol slaat. En dat is niet het enige. Sommige mensen krijgen zuurstoftekort in het bloed en daarmee ook in de hersenen. Verder kan het virus een hersenontsteking veroorzaken of de bloedstolling ontregelen. Een bloedstolsel kan een herseninfarct veroorzaken. Ook het lange verblijf op de intensive care is erg schadelijk voor de hersenen. Veel patiënten houden er blijvende cognitieve klachten aan over, zoals minder aandacht en concentratie, problemen met herinneren en met plannen.”

Schade behandelen, beperken of zelfs voorkomen

Bij sommigen zijn de gevolgen na het coronavirus blijvend. Waarom en hoe dit precies in de hersenen werkt, is helaas nog onbekend. Prof. Caroline van Heugten, verbonden aan Maastricht University: “Het onderzoek van het Amsterdam UMC werd uitgevoerd bij coronapatiënten die overleden waren. Het is daarom juist nu zo belangrijk om ook de mogelijke hersenschade te onderzoeken bij coronapatiënten die het virus hebben overleefd. Als we weten wie welke klachten krijgt en waarom, kunnen we hersenschade bij coronapatiënten beter behandelen, beperken of zelfs voorkomen. Daarom moet er nu onderzoek naar gedaan worden, zodat nieuwe patiënten de juiste behandeling kunnen krijgen.”

De onderzoekers prof. Caroline van Heugten en dr. Janneke Horn, verbonden aan Amsterdam UMC, zullen het onderzoek leiden zodra het bedrag van 325.000 euro binnen is. Tot nu toe is er al 265.000 euro opgehaald, maar is er nog ruim 60.000 euro nodig. “Hoe meer mensen doneren, hoe sneller de onderzoekers kunnen starten met het onderzoek. Ieders hulp is dus hard nodig”, aldus Heimens Visser.

Meer weten over de crowdfundactie en de gevolgen van het coronavirus op de hersenen? Kijk op steunonderzoek hersenstichting.

Over de Hersenstichting

1 op de 4 mensen heeft een hersenaandoening. Hersenaandoeningen zijn helaas hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden. Dit moet stoppen. Want een hersenaandoening zet je leven op z’n kop. Daarom zet de Hersenstichting alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Nu en in de toekomst. We zetten niet in op één aandoening, maar investeren breed in baanbrekende oplossingen die hersenaandoeningen helpen voorkomen, afremmen, of genezen. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting en zetten we ons in voor betere patiëntenzorg.

Bron: hersenstichting

In de zomer maanden hebben we heerlijk buiten kunnen zitten. Samen met ander gezelschap is het natuurlijk makkelijk om afstand te houden in de tuin en u heeft gelijk frisse gezonde lucht. De dagen zijn echter een stuk kouder en buiten zitten zit er helaas niet meer in. Het is daarom ook belangrijk om uw huis of werkplek goed te ventileren zodat er geen stofjes blijven hangen en zodat het corona virus zich niet kan verspreiden. Zo kunt u zorgen voor goede ventilatie.

Wat is de juiste optie voor luchtverversing?

Er zijn bepaalde eisen voor luchtverversing, dit betekend dat dit geen nadelig effect mag hebben op de gezondheid van mensen. Het is daarbij belangrijk dat het ‘oude’ lucht afvoert en verse lucht binnen laat. Een verwarming of koelsysteem is geen goede optie. Sommige gebruiken ook een ventilator terwijl deze enkel lucht verspreid en geen verse lucht aanvoert.

Ramen open of niet?

Wanneer u een systeem heeft waar lucht afgevoerd wordt en verse lucht naar binnen laat is het niet nodig om uw raam open te zetten. Echt hebben sommige systemen alleen de optie om ‘oude’ lucht af te voeren. Het is wel belangrijk om verse lucht naar binnen te laten daarom is het in dit geval wel goed om het raam iets open te zetten.

Zorg voor lucht verversing

Bent u even niet thuis is het wel fijn om uw huis te laten ventileren zodat wanneer u thuis komt er verse lucht is binnen. Zet roosters bijvoorbeeld open of zet ramen op en kier met een beveiliging. Heeft u de roosters dicht gedaan omdat het soms te hardt waait is het belangrijk om deze dus weer open te zetten.

Bent u met meer mensen in een ruimte geweest voor een vergadering lucht direct daarna deze ruimte zodat de volgende gerust de ruimte in kunnen met verse lucht.

Extra aandacht voor ouderen

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de coronavirus-app CoronaMelder. Deze app, die mogelijk per 1 september landelijk ingevoerd wordt, is een aanvullend middel op de RIVM-richtlijnen om een tweede coronagolf te voorkomen. Vanaf half augustus wordt in de praktijk getest hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. In de tweede helft van augustus spreekt de Tweede Kamer zich uit over CoronaMelder. Of u de app wilt gebruiken, bepaalt u zelf.

Het coronavirus is nog steeds in Nederland. Daarom is het belangrijk alert te blijven en u te houden aan de basisregels: houd 1,5 meter afstand, werk zoveel mogelijk thuis, vermijd drukke plekken en was vaak uw handen. Heeft u klachten? Blijf dan thuis en laat u testen. Alleen als nieuwe besmettingen snel worden ontdekt, kunnen we elkaar beschermen. CoronaMelder helpt hierbij. Dankzij de app krijgen meer mensen in korte tijd bericht dat ze ongeveer 15 minuten in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Dit kan een bekende zijn, maar bijvoorbeeld ook iemand bij wie u in de buurt zat in het openbaar vervoer die ook de app op zijn of haar telefoon had staan. Hierdoor bereikt CoronaMelder, ter aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD, ook mensen die een besmet persoon niet kent of herinnert. Doordat al die mensen zich eerder kunnen laten testen, wordt de kans op verdere verspreiding van het virus beperkt.

Annette de Boer, directeur Publieke Gezondheid van GGD Haaglanden, benadrukt het belang dat mensen zich aan de basisregels houden: “We moeten er samen alles aan doen om het coronavirus onder controle te krijgen. We hebben in de eerste golf gezien hoe het virus kan toeslaan. Daarom moeten we ons blijven houden aan de basisregels, zoals blijf thuis bij klachten, laat u testen bij klachten, houd 1,5 meter afstand en vermijd drukte.”

Zij vervolgt: “De app helpt bij de bestrijding van het coronavirus. Met de app kunt u een melding krijgen als u contact heeft gehad met iemand die besmet is. U krijgt dan ook informatie over wat u het beste kunt doen, dat is handig. Ik ben blij dat bij de bouw van de app rekening is gehouden met mensen die niet gewend zijn apps te gebruiken, bijvoorbeeld omdat ze moeite hebben met het kijken op een klein scherm. De app moet voor iedereen prettig werken, ook voor ouderen.”

De komende periode vinden er verschillende testen plaats. Zo wordt de app vanaf 17 augustus in de praktijk getest in meerdere GGD-regio’s.

https://www.youtube.com/watch?v=mk7ZNygVW1E&feature=youtu.be

Vijf wist-je-datjes over CoronaMelder

 1. De app is nog in ontwikkeling. Eind augustus wordt beslist of de app er komt.
 2. Het gebruik van de app is vrijwillig. Niemand wordt verplicht de app te gebruiken.
 3. CoronaMelder werkt met bluetooth, niet met locatiegegevens (GPS). De app weet dus niet waar u bent en kan u niet volgen.
 4. In de app vult u geen persoonsgegevens zoals uw naam of telefoonnummer in.
 5. CoronaMelder geeft geen meldingen over actuele besmettingen in de buurt. Daarom is het belangrijk ook 1,5 meter afstand te houden en veelvuldig uw handen te wassen.

Lees meer over CoronaMelder op coronamelder.nl of rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-app.

Bron: Rijksoverheid

De detailhandel heeft in het sterk door corona beïnvloede tweede kwartaal van dit jaar duidelijk meer omzet behaald dan in het tweede kwartaal van 2019. De totale omzet steeg met 5,9 procent. De internetverkopen kenden in het tweede kwartaal een nog niet eerder vertoonde groei. De ondernemers in de detailhandel zijn wel minder optimistisch over de vooruitzichten voor het derde kwartaal. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers over de detailhandel.

Er waren in het tweede kwartaal grote verschillen in ontwikkeling tussen sectoren. In de foodsector groeide de omzet sterk door onder meer thuisconsumptie als gevolg van de sluiting van de horeca, terwijl in de non-foodsector sterk uiteenlopende ontwikkelingen per saldo leidden tot omzetverlies. Het volume, de omzet van de detailhandel die is gecorrigeerd voor prijsveranderingen, steeg met 3,6 procent.Uit omzetcijfers over de jaren 2017-2019 blijkt dat het tweede kwartaal voor de detailhandel wat omzet betreft na het vierde kwartaal het belangrijkste kwartaal van het jaar is. Het tweede kwartaal was in die jaren gemiddeld goed voor bijna 26 procent van de jaaromzet.

Recordgroei internetverkopen

De internetomzet van de detailhandel was in het tweede kwartaal 54,8 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is de hoogste groei tot nu toe gemeten. Bij de pure internetverkopers (postorderbedrijven en webwinkels) was de omzet 45 procent hoger. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 68 procent. In maart werden verregaande maatregelen getroffen in de bestrijding van het coronavirus, de gedeeltelijke lockdown. Mensen werd geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Sommige winkels sloten de deuren. Naar alle waarschijnlijkheid heeft dit de internetomzet van de detailhandel omhoog gestuwd.

Kwartaalomzet foodsector hoger

In de foodsector was de omzet in het tweede kwartaal van 2020 7,5 procent hoger, de grootste stijging sinds de start van de meting in 2005. Deze hogere omzet kwam vooral tot stand door toegenomen verkopen van supermarkten na het bekend worden van de maatregelen in verband met de coronapandemie. Ook de gedwongen thuisconsumptie vanwege de horecasluiting droeg ertoe bij dat de supermarktomzet in het tweede kwartaal 7,9 procent hoger lag dan een jaar eerder. De omzet van speciaalzaken zoals slagerijen, groentezaken, kaaswinkels en slijterijen groeide ook onder de corona-omstandigheden en was in het tweede kwartaal 4,7 procent hoger.

Grote omzetfluctuaties in non-foodsector

De coronacrisis heeft ook in de non-foodsector grote invloed gehad op de omzet. In het tweede kwartaal van 2020 zette deze sector 1,6 procent minder om dan in dezelfde periode in 2019. In het tweede kwartaal waren vooral de omzetten van de kledingbranche (-29,5 procent) en de schoenenbranche (-25,3 procent) fors lager. Er waren echter in de non-foodsector ook diverse branches die flink meer hebben omgezet in het tweede kwartaal van 2020. De omzetten in de doe-het-zelfbranche (+26,6 procent), bij de verkopers van consumentenelektronica (+16,3 procent), recreatieartikelen (+10,8 procent) en meubels en woninginrichting (+8,8 procent) stegen het sterkst ten opzichte van een jaar eerder.

Voor een aantal branches in de detailhandel werd in de periode 2017-2019 gemiddeld in het tweede kwartaal het grootste deel van de jaaromzet gehaald: de doe-het-zelfwinkels (gemiddeld 28 procent), de schoenenbranche (eveneens 28 procent) en winkels in recreatieartikelen (27 procent van de jaaromzet).

Ondernemers detailhandel minder optimistisch over derde kwartaal

Per saldo 3,2 procent van de ondernemers in de detailhandel verwachtte begin juli dat de omzet in het derde kwartaal zal afnemen, per saldo hetzelfde percentage verwachtte eveneens een daling van de personeelssterkte in het derde kwartaal. Overigens gaat per saldo 2,6 procent van de detailhandelsondernemers uit van een verbetering van het economisch klimaat in het derde kwartaal.

Aantal faillissementen stabiel

Het aantal uitgesproken faillissementen in de detailhandel bedroeg in het tweede kwartaal van 2020 96, in het eerste kwartaal werden 97 faillissementen uitgesproken. In het tweede kwartaal vorig jaar kwam het aantal uitgesproken faillissementen in de detailhandel uit op 98.

De cijfers in dit artikel zijn voorlopig en bijgewerkt tot en met 31 juli 2020.

Bron: CBS

Had u al heel lang uw vliegreis gepland staan of gaat u er nog op uit met de camper dan is het belangrijk om te weten wat de maatregelen in andere landen zijn. Ga zo voorbereid op reis en vergeet geen belangrijke dingen.

Waar mogen we nog niet naar toe?

In Europa zijn er veel landen waar we wel naar toe mogen maar nog steeds staan er een aantal landen rood of oranje. Alleen voor noodzakelijke dingen mag er naar dit land gereisd worden een vakantie gaat hier dus niet. Het gaat daarbij om de volgende landen:

 • Ierland
 • Bulgarije
 • Griekenland
 • Kroatië
 • Portugal
 • Zweden

Reizen naar ons buurland België

Als u met de auto naar België gaat mag u samen in de auto reizen. Wanneer het om een huishouden gaat is er geen restrictie, gaat het om andere huishouden dan wordt er waar mogelijk 1,5 meter afstand gehouden. Lukt dat niet dan wordt er geadviseerd om een mondkapje te dragen. Het dragen van een mondkapje is hier op meerdere plekken verplicht zoals in de openbare gebouwen als winkelcentra, bioscopen, luchthavens en openbaar vervoer.

De deelstaten van Duitsland

Bij onze oosterburen kan het heel erg verschillen, zo heeft elke deelstaat vaak zijn eigen regels. Gaat u naar Duitsland kijk dan eerst naar welke deelstaat u gaat en wat de regels daarbij zijn. Zo hoeft er in de auto geen mondkapje gedragen te worden, in Beieren is dit bij gezelschap uit een ander huishouden juist verplicht. In de winkels en openbaar vervoer is ook een mondkapje verplicht en zo ook in restaurants. Bij restaurants geldt het alleen bij binnen komst maar wanneer u aan de tafel zit mag deze af, als u dus even naar het toilet gaat moet u deze weer op zetten.

Hoe werkt het in Frankrijk?

Het dragen van een mondkapje in de auto wordt aangeraden maar is niet verplicht. Bij openbaar vervoer en op openbare gebouwen is het dragen van een mondkapje wel verplicht. In de supermarkt, musea, hotels en restaurant moet u dus een mondkapje dragen.

Strenger in Spanje

Reizen naar Spanje is gewoon toegestaan maar dit is wellicht wat strenger als in andere landen. Rondom Barcelona zijn er meer besmettingen en wordt er ook aangeraden om binnen te blijven. In de rest van Spanje dient u overal een mondkapje te dragen en 2 meter afstand te houden.

Gaat u op vakantie naar een ander land? Kijk goed naar wat verplicht is of wat wordt aangeraden, het is altijd verstandig om een mondkapje mee te nemen. De maatregelen kunnen ook erg snel veranderen dus houdt de ook op vakantie de regelingen in de gaten.

Pin It