Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

CBD-olie als medicatie tegen pijn

Formeel wordt CBD-olie in ons land op de markt gebracht als voedselsupplement. Aan de bijzondere olie met de stof cannabidiol worden echter door veel gebruikers genezende eigenschappen toegedicht. Over de exacte werking van de stof in ons lichaam is nog veel onduidelijk. Steeds meer signalen wijzen er echter op dat cannabidiol een probaat middel kan zijn tegen vele kwalen.

De grote doorbraak

Het gebruik van CBD-olie is de laatste jaren sterk in opkomst. Toch moeten we voor het eerste onderzoek naar cannabidiol een behoorlijk eind terug in de tijd. Al in 1940 werd deze stof voor het eerst geïsoleerd. Het zou echter nog bijna 25 jaar duren voordat er meer inzicht kwam in de chemische structuur van deze stof. Vervolgens heeft het nog een hele tijd geduurd voordat producten als CBD-olie vrij verkrijgbaar waren. De grote doorbraak is eigenlijk pas in 2013 gekomen, toen een zesjarig meisje in Amerika wereldnieuws werd. Zij had een ernstige vorm van epilepsie, waardoor ze tot wel driehonderd aanvallen per week kreeg. Nadat haar ouders erin slaagden via een arts CBD olie voor hun dochter te krijgen, veranderde alles op slag. De aanvallen verdwenen vrijwel geheel, ze had er nog maar enkele keren per maand last van. De conclusie dat CBD-olie de sleutel tot het probleem was geweest, heeft veel teweeg gebracht.

Onderzoek

In 2005 bleek al uit een test met muizen dat cannabidiol een positief effect kan hebben wanneer er sprake is van artrose. Een aantal jaren later zou uit een test met andere proefdieren blijken dat de stof in staat is om ontstekingspijn te onderdrukken. Patiënten die kampen met artrose of bepaalde vormen van reuma lijken veel baat te hebben bij CBD-olie, al is er nog geen concreet wetenschappelijk bewijs gevonden waarmee dit kan worden bevestigd. Dat komt vooral omdat er nog niet veel onderzoek naar de effecten van de stof op mensen is gedaan.

Andere toepassingen

Niet alleen voor pijnbestrijding zou CBD-olie een beproefd middel zijn. Ook andere positieve effecten op het menselijk lichaam worden gerapporteerd, zoals:

  • Betere spijsvertering
  • Minder last van stress
  • Betere nachtrust
  • Minder stemmingswisselingen
  • Beter geheugen
  • Minder hongergevoel
  • Goed voor de bloeddruk

Er zijn dus nogal wat redenen die gebruikers aanvoeren om CBD-olie te gebruiken. Belangrijk is dan wel dat het gaat om CDB-olie in de meest pure vorm, die een hoge concentratie van het effectieve cannabidiol bevat.

Geplaatst door