Menu
Ziekenhuis / Zorgverzekering

Wat je moet weten als je naar het ziekenhuis in het buitenland moet

Ben je net lekker op vakantie of op een verre reis word je plotseling flink ziek. Een paar dagen uitrusten kan al goed helpen wanneer je een griepje te pakken hebt, maar wat moet je doen als je griep niet over gaat? Hoewel het juist bewezen is dat een vakantie gezond voor je is, kan het natuurlijk altijd voorkomen dat je een been breekt, je arm kneust of dus flinke griep krijgt. Er zijn een aantal dingen die handig zijn om te weten op het moment dat je in het buitenland ziek wordt en naar het ziekenhuis moet. Hoe zit dat bijvoorbeeld met de medische kosten en hoe werkt je verzekering in het buitenland? In dit artikel lees je meer over wat je moet weten als je naar het ziekenhuis moet in het buitenland.

Ben ik verzekerd in het buitenland voor ziekenhuisopnames?
Het is per verzekeraar verschillend voor welke dingen je verzekerd bent. Wanneer je veel op reis bent is het aan te raden om te kiezen voor een uitgebreide reis- en ongevallenverzekering of zorgverzekering. Omdat maar liefst gemiddeld 1 op de 5 Nederlanders ziek wordt op reis is het nooit verkeerd om goed te kijken hoe jouw verzekering in elkaar steekt. Hierbij moet je weten dat een bezoek aan een dokter of een ziekenhuis in het buitenland vaak duurder is dan in Nederland. Omdat de meeste zorgverzekeraars kijken naar de standaard tarieven die in Nederland gelden, kan het zo zijn dat je extra geld moet betalen voor alle kosten die boven die standaard tarieven uitkomen.

Houd er rekening mee dat je ook extra geld moet betalen voor het gebruik van een ambulance of voor het ophalen van medicijnen of pijnstillers die je nodig hebt om beter te worden. Wil je er zeker van zijn dat dergelijke kosten niet torenhoog worden dan kun je kiezen voor een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering waarbij dergelijke medische kosten worden gedekt. Over dit onderwerp lees je meer op de website van Rijksoverheid.

Onverwacht in het ziekenhuis in het buitenland
Kom je onverwachts in het ziekenhuis in het buitenland te liggen voor misschien wel een langere tijd? Dan moet je een aantal dingen regelen waarbij de Nederlandse ambassade je kan helpen. Het is belangrijk om altijd een familielid in Nederland te informeren over je situatie. Hij of zij kan je eventuele documenten en medische verklaringen doorsturen wanneer dat nodig is. Heb je dergelijke documenten alleen in de Nederlandse taal? Laat ze dan vertalen naar de taal van het land waar je in het ziekenhuis ligt om moeilijkheden te voorkomen. Een medische vertaling via Fairlingo geeft zekerheid, omdat professionals met medische kennis aan de slag gaan met je vertaling.  

Dit kun je zelf doen of laten indienen door een familielid in Nederland. Zij kunnen dit aan je doorsturen of via de Nederlandse ambassade bij je laten bezorgen. Bel daarnaast de alarmcentrale van je reisverzekering en neem eventueel contact op met je reisorganisatie of met de maatschappij waarmee je de reis hebt geboekt. Heb je geen passende reisverzekering? Dan kan je familie via de Nederlandse ambassade geld overmaken voor de medische hulp.

Langer op reis en ziek worden in het buitenland
Het is goed om te weten dat wanneer je langer op reis gaat er misschien andere voorwaarden gelden omtrent je zorgverzekering. Maak je bijvoorbeeld een wereldreis of ben je voor een langere tijd in het buitenland voor werk? Voor alle reizen die korter dan 1 jaar duren mag je verzekerd blijven bij je huidige verzekeraar onder de Nederlandse wetgeving. Voor alle reizen die langer duren dan 1 jaar vervallen dergelijke regels en moet je een alternatief zoeken in het land waar je bent. Neem contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en zij kunnen bepalen wat voor jouw situatie geldt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat wanneer je tijdens je wereldreis gaat werken je je zorgverzekering in Nederland moet opzeggen. De SVB kan je hierover goed informeren voordat je vertrekt. 

Ben je van plan om in het buitenland te gaan wonen voor een langere tijd dan is het logisch dat je geen gebruik meer kunt maken van de Nederlandse zorgverzekering. Op het moment dat je ergens anders ingeschreven staat dan in Nederland vervallen je rechten voor een zorgverzekering. Dit geldt overigens alleen voor langere periodes: expats die korter dan een jaar in het buitenland wonen (en werken) mogen nog wel gebruikmaken van de Nederlandse zorgverzekering. Ook wanneer je voor een Nederlands bedrijf in het buitenland moet gaan werken blijft je Nederlandse verzekering geldig. Woon je in het buitenland maar werk je in Nederland? In dat geval ben je verplicht om een zorgverzekering in Nederland af te sluiten.