Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Wat is een gezonde levensstijl? (eten, bewegen en rust)

Een gezonde levensstijl laat zich lastig omschrijven. Toch gaan we in dit artikel proberen om in algemene bewoordingen aan te geven waar een gezonde levensstijl aan zou moeten voldoen. We bespreken de volgende thema┬┤s:

  • Eten
  • Bewegen
  • Rust

Eten op een gezonde manier

Als je op een gezonde manier wilt leven, is het belangrijk om gezonde eetgewoonten aan te leren. Jouw lichaam heeft de juiste brandstof nodig om het zo goed mogelijk te doen. Daarnaast is het belangrijk om overgewicht, een hoog cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk te vermijden. Dit zijn duidelijke indicatoren dat er waarschijnlijk iets niet goed is aan de manier waarop je eet. In de huidige tijd is dit niet gemakkelijk, koolhydraatrijke voeding, zout en bewerkte producten zijn volop verkrijgbaar. Door te focussen op een gezond voedingspatroon, met zo min mogelijk bewerkte producten, is het mogelijk om een gezonde levensstijl te hanteren. Vaak is dit in de theorie vrij simpel:

  • Meer groente eten
  • Minder suikers en koolhydraatrijke voeding

Daarnaast is het belangrijk om uit te kijken met verkeerde vetten en voeding waar veel zout in zit. Dit belast het lichaam om op een onnodige manier. Hierdoor raken organen beschadigd en wordt het lastiger om gezond oud te worden. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je helemaal geen koolhydraatrijke voeding mag eten. Geef jouw lichaam voldoende energie om het op uit te houden, maar geef het lichaam nooit meer dan het nodig heeft. Eet niet tot je vol zit, eet tot je ongeveer 80% vol zit, dit voorkomt dat je dikker wordt.

Voldoende lichaamsbeweging

Binnen een gezond leefpatroon past ook voldoende lichaamsbeweging, Lichaamsbeweging heeft jouw lijf nodig om voldoende conditie te hebben. Zo laat je het bloed door jouw lijf stromen en maak je extra spiermassa aan. Hierdoor kan jouw lichaam tegen een stootje en zal jouw weerstand verhogen. 30 minuten beweging per dag wordt geadviseerd door verschillende gezondheidsinstanties, matig tot intensief bewegen wordt aangeraden.

Jouw lichaam rust gunnen

Ook voldoende rust is belangrijk voor het menselijk lichaam. Zo kun je herstellen van de gevormde schade en heeft het lichaam voldoende energie om er daarna weer vol voor te gaan. Ook mentaal is dit belangrijk, soms heb je gewoonweg een reset nodig. Daarnaast is voldoende rust belangrijk voor het verbranden van energie. Slaap minimaal 8 uur per nacht. Als je iets ouder bent kun je eventueel met minder toe.

Geplaatst door