Menu
Gezondheid

Waarom zou je een ORV afsluiten?

In het verleden was het verplicht bij NHG-hypotheken een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Veel banken stelden dit bovendien ook verplicht bij het afsluiten van een hypotheek zonder NHG. Voor NHG-hypotheken verviel de verplichting tot het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering vanaf 1 januari 2018, en veel hypotheekaanbieders volgden deze richtlijn ook bij hypotheken zonder NHG-garantie. Vanaf 1 januari 2020 is het ook voor mensen met een lopende NHG-hypotheek niet meer verplicht een ORV te hebben. Je hoeft deze dus niet meer verplicht af te sluiten, en je zou een lopende verzekering die gekoppeld is aan een NHG-hypotheek kunnen beëindigen. Toch kan een ORV voor veel mensen meerwaarde hebben.

Wat is een ORV eigenlijk?

Een overlijdensrisicoverzekering dekt het financiële risico van overlijden af. Een ORV sluit je af voor een bepaalde periode, dit noemen we de looptijd. . Omdat de overlijdensrisicoverzekering in het verleden vaak aan een hypotheek gekoppeld was, werd in dat geval vaak de looptijd van de hypotheek gehanteerd. Overlijdt de verzekerde tijdens de afgesproken looptijd van de polis, dan keert de verzekeraar eenmalig het verzekerde bedrag uit aan de nabestaanden. Dat bedrag kunnen de nabestaanden gebruiken om het wegvallen van het inkomen van de overledene op te vangen. Bijvoorbeeld om de huur of hypotheek van de woning te kunnen blijven betalen. Is de ORV gekoppeld aan de hypotheek, dan wordt het bedrag aan de hypotheekverstrekker uitgekeerd om hiermee (een deel) van de hypotheek af te lossen.

De persoon op wiens leven de verzekering is afgesloten heet de verzekerde. De persoon die de uitkering zal ontvangen is de begunstigde. Vaak wordt een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op twee levens. Bijvoorbeeld op je eigen leven en dat van je partner. De achterblijvende partner is meestal de persoon die de uitkering zal ontvangen, maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen je kinderen of andere nabestaanden begunstigden te laten zijn.

Waarom kiezen voor een ORV

Waarom kiezen voor een ORV

Verzekeringen zijn een goed middel om (te) grote financiële risico’s af te dekken. Er zijn in Nederland maar twee verzekeringen verplicht: de zorgverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering voor voertuigen. Een ORV is niet verplicht, maar kan afhankelijk van je situatie wel verstandig zijn.

Heb je een relatie of een gezin met kinderen? Zoek dan goed uit wat er gebeurt als een van jullie tweeën overlijdt. Is er voor de achterblijvende partner voldoende inkomen of spaargeld om in jullie huis te kunnen blijven wonen? Als jullie kinderen hebben, moet de achterblijvende ouder daarnaast mogelijk minder gaan werken of meer gaan betalen voor de kinderopvang. En hoe hoog is jullie nabestaandenpensioen eigenlijk? Er bestaan drie verschillende soorten nabestaandenpensioenen. De Algemene nabestaandenwet (Anw), waarvoor iedere inwoner in Nederland automatisch verzekerd is, geeft nabestaanden een basisuitkering onder bepaalde voorwaarden. Daarnaast kan een achterblijvende partner recht hebben op een aanvullend nabestaandenpensioen van de zaak, als de overleden partner in loondienst werkte. Het derde type is een levensverzekering, zoals een overlijdensrisicoverzekering. Omdat ondernemers niet sparen voor een aanvullend nabestaandenpensioen, wordt hen aangeraden een ORV af te sluiten.

Bij het overlijden van iemand kan de partner hier een flinke financiële klap door krijgen. Hoewel geld natuurlijk op dat moment helemaal niet belangrijk is, verlicht een ORV in ieder geval de financiële pijn.