Vijf redenen om omega-3 te slikken

Omega-3, het lijkt wel de toverspreuk van de 21e eeuw. Je kunt geen drogist inlopen of je ziet de potjes al staan. Maar waar is dit voedingssupplement eigenlijk goed voor? Wij vertellen je waarom je omega-3 zou moeten slikken.

Goede vetten, slechte vetten
Je weet natuurlijk al lang dat verzadigd vet niet goed is en onverzadigd vet juist wel. Maar weet je ook waarom? In onverzadigd vet zitten zuren met prachtige namen, zoals alfa-linoleenzuur (ALA), docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Deze supergezonde stoffen staan beter bekend onder hun verzamelnaam omega-3-vetzuren. De bijdrage van deze vetzuren aan je gezondheid is indrukwekkend. Vijf redenen waarom omega-3 door artsen zo bejubeld wordt:

1. Bezemwagen
Onverzadigde vetzuren verlagen het slechte cholesterolgehalte in het bloed. Ze fungeren als een bezemwagen die de rommel (achtergelaten door verzadigde vetten) in je vatenstelsel opruimt. Dit voorkomt het dichtslibben van je aderen, en daarmee levensbedreigende aandoeningen zoals een hartaanval of een herseninfarct. Daarnaast is omega-3 ook goed voor je ogen, je hormoonhuishouding en je zenuwen. Het helpt ook je gewrichten soepel te houden en depressies te voorkomen.

2. Brain power
Onverzadigde vetzuren zorgen ervoor dat je brein optimaal functioneert. Je hersenen aan het werk zetten, dat zal je natuurlijk zelf moeten doen. Maar in ieder geval kun je dankzij omega-3 je bovenkamer optimaal benutten. Krijg je veel van deze vetzuren binnen als je zwanger bent, dan stimuleert dat de hersenontwikkeling van je baby.

3. Tegen ADHD
Ben jij (of is je kind) Alle Dagen Hyper en Druk? Ook dan zouden onverzadigde vetzuren weleens kunnen helpen. Het lijkt erop dat een tekort aan omega-3 allerlei ontwikkelingsstoornissen kan veroorzaken, waaronder ADHD. Een voedingssupplement met omega-3 heeft een gunstig effect op de prikkeloverdracht tussen de zenuwcellen in de hersenen, waardoor hyperactiviteit kan verminderen.

4. Helpt bij het afvallen
Ja, je leest het goed: onverzadigde vetzuren kunnen je helpen bij de strijd tegen overtollige kilo’s. Omega-3 zorgt er namelijk voor dat er minder vet rond je middel wordt opgeslagen. Uiteraard geldt dit alleen als je zelf ook een beetje je best doet en niet al te veel snoept.

5. Natural beauty
Omega-3-vetzuren versterken je nagels, zorgen voor een gave en stralende huid en maken van die plukken stro op je hoofd weer weelderige, glanzende lokken. En dat allemaal op een natuurlijke manier!

Welke Omega-3?
Wil jij je intake van omega-3 ook verhogen? Dan is het te hopen dat je een visliefhebber bent. De grootste bron van deze vetzuren is namelijk vette vis. Om aan de aanbevolen hoeveelheid te komen, moet je echter wel drie keer per week een onsje zalm, makreel of tonijn wegwerken. Niet fijn, als je geen visliefhebber bent. Bovendien is vis vaak vervuild, waardoor je gezondheidsrisico’s loopt. De oplossing: visolie in capsules. Let er wel op dat je een product aanschaft dat een hoge concentratie omega-3-vetzuren bevat en dat gegarandeerd gezuiverd is.

Geplaatst door