Health Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Vijf handige tips voor een goede nachtrust

We hebben allemaal wel eens moeite met slapen. Komt u moeilijk in slaap? Of wordt u juist vaak wakker in de nacht? Weinig slapen is altijd vervelend. We zorgen dat u weer lekkerder slaapt, met deze vijf handige tips.

#1 Verminder prikkels voor het slapengaan
Voor veel mensen hoort het bij de dagelijkse routine: voor het slapengaan nog even een tijdje op de telefoon kijken. Telefoons en televisie dragen niet bij aan een goede nachtrust. Het blauwe licht van de schermen zorgt ervoor dat de hersenen in de war raken, deze denken namelijk dat het hier om daglicht gaat. Verwissel dus de felle schermen met een goed boek voor het slapengaan.

#2 Zorg voor een regelmatig slaapritme
Ga op gezette tijden naar bed en sta ook weer op vaste tijden op. Wanneer u doordeweeks werkt zal dit redelijk ‘vanzelf’ gaan, maar let vooral in het weekend op met lang uitslapen. Een onregelmatig slaappatroon ontregelt uw biologische klok.

#3 Slaapsappen om slaapbereidheid te bevorderen
Slaapsappen en slaapdranken kunnen helpen bij het bevorderen van de slaapbereidheid en het ondersteunen van een optimale nachtrust. Een voorbeeld hiervan is Sambrosa slaapsap. Deze slaapdrank bestaat uit een unieke samenstelling met onder andere maretak, passiebloem, meidoorn en honing en dient een half uur tot een uur voor het naar bed gaan te worden ingenomen.

#4 Let op eten en drinken
Matig dranken met veel cafeïne en suiker, zoals koffie, cola en energy drink. Ook is het niet slim om vlak voor het slapengaan te kiezen voor grote maaltijden of suikerrijk voedsel. Vooral koolhydraten verhogen uw bloedsuikerspiegel. Dit resulteert in een ‘energieboost’ die u niet nodig heeft net voor het slapengaan. Probeer alcohol te vermijden, dit heeft ook een negatief effect op uw slaappatronen.

#5 Zorg voor goede slaapomstandigheden
Ook de slaapkamer speelt een belangrijke rol voor een goede nachtrust. Denk aan zaken zoals temperatuur, verduistering, ventilatie en geluid. Ook een goed matras en hoofdkussen zijn zaken die bijdragen aan de juiste ‘voorwaarden’ voor het slapengaan.

Met deze vijf slaaptips kunt u zelf direct aan de slag voor een betere nachtrust!

Geplaatst door