Health Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Sporten in de winter

Aan wintersport doen is de favoriete bezigheid van heel wat Nederlanders, en het winterseizoen kenmerkt zich dan ook door een groot aantal reizigers naar landen zoals Oostenrijk en de Scandinavische landen. Natuurlijk weet elke doorwinterde wintersporter dat een goede voorbereiding essentieel is om het beste uit de vakantie te halen.

Waar moet je nu zoal op letten als je je wintersport nog aangenamer, veiliger en comfortabeler wil maken? Het volgende overzicht geeft een antwoord op die toch wel belangrijke vraag!

De beste tips voor sporten in de winter

Welke wintersport je ook beoefent – of dat nu skiën, bergwandelingen maken of snowboarden is – een goede voorbereiding is van groot belang. Niet enkel zullen de reis en het sporten veiliger en aangenamer worden, je zal je ook minder zorgen hoeven maken, wat het veel eenvoudiger maakt om ervan te genieten.

1. Let op je voeding
Een erg belangrijke maar vaak onderschatte factor bij wintersport is voeding. Zeker als de temperaturen erg laag komen te liggen en je tijdens je sport wordt blootgesteld aan neerslag, koude, wind, en nog andere zaken is het belangrijk dat je op je gezondheid let. Op die manier zal je niet enkel beter kunnen presteren en méér van je sport kunnen genieten – het risico op een verkoudheid of griep zal ook veel lager liggen!

2. Zorg voor een goede uitrusting
Tijdens het winterseizoen is het daarbij van belang dat je over een kwalitatieve uitrusting beschikt. Zeker als je aan wintersport doet is goede skikleding erg belangrijk. Denk hierbij aan een thermo ondergoed, een softshell- of hardshell jas, goede skilaarzen, enzovoort. Thermo ondergoed zorgt ervoor dat je het altijd warm hebt en goede skilaarzen garanderen dan weer dat je tenen het niet te koud krijgen. En dat is toch wel belangrijk als je van je sport wil kunnen genieten!

Ook voor de gezellige apres ski dagen behoor je warm te blijven. Een wollen trui of wollen vest zorgt voor warmte tijdens de lange avonden in de vele apres ski-bars in Oostenrijk.

3. Vraag advies
Ben je een beginner in de wintersport en weet je bijvoorbeeld nog niet zo goed welke sport je het beste zal liggen? Of heb je geen idee wat de beste reisbestemmingen zijn voor skiërs? Dan is het altijd een goed idee om advies in te winnen over de sport op zich, de populairste bestemmingen, eventuele richtlijnen voor beginnende sporters, enzovoort.

Zo weet je op voorhand al een beetje wat je kan verwachten en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Je kan beroep doen op het internet om informatie te vinden over leuke skibestemmingen, en voor advies over uitrustingen en dergelijke ga je dan weer best naar een speciaalzaak!

4. Betrouwbaar vervoer is een must
Ook is het belangrijk om goed vervoer te regelen naar en terug van de reisbestemming. Bepaalde locaties zijn bijvoorbeeld eenvoudiger te bereiken met de auto, terwijl je voor grotere, toeristischere plaatsen weer beter met de trein of het vliegtuig gaat. Informeer je goed op voorhand over de mogelijkheden en de beste opties, zodat je een keuze kan maken die zowel voordeliger als gemakkelijker is.

Ook ter plaatse is het belangrijk dat je goed vervoer hebt. Zo kan je je in sommige skiplaatsen gemakkelijk overal naartoe te voet, terwijl er op andere bestemmingen dan weer busjes en zelfs trams of kabelliften voorzien zijn. Zeker als je met een grote groep mensen reist is het belangrijk je hierover te informeren, zodat het vervoer vlot verloopt.

5. Veilig zonnen in de winter!
Mensen die in de winter op wintersport gaan moeten extra opletten wanneer zij lekker onderuit gaan hangen in de zon. In de bergen stijgt de UV-straling namelijk met 4% per 300 meter. Bovendien reflecteert de witte sneeuw bijna 80% van die UV-straling. Een aangepaste bescherming is dus zeker nodig. Een zonnecreme aangepast aan je huidtype, een lippenbalsem met UV-bescherming en een zonnebril helpen uw huid en hoofd beschermen tegen de felle Alpen zon.

Het beste halen uit je wintersport
Bovenstaande tips kunnen je ongetwijfeld helpen om je wintersport aangenamer, veiliger en goedkoper te maken. Van zorgen voor je eigen gezondheid tot de juiste skikleding, allemaal zijn het zaken die je zelf in de hand hebt en die je de mogelijkheid geven om ten volle van je reisje te kunnen genieten!

Geplaatst door