Health Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

SP wil basisverzekering zonder eigen risico

Eén Nationaal Zorgfonds, dat is wat is de Socialistische Partij (SP) wil. Volgens de partij moet een basisverzekering zonder eigen risico ‘voor iedereen een einde maken aan de geldverslindende concurrentie tussen zorgverzekeraars.’ Dit zou betekenen dat alle zorgverzekeraars die wij kennen in Nederland zouden ophouden met het aanbieden van zorgverzekeringen.

Eigen risico

Volgens de SP kan een behoorlijk groot gedeelte van de Nederlandse bevolking niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dit zou vooral komen doordat mensen het eigen risico, wat elk jaar een stuk stijgt, niet meer kunnen betalen. Emile Roemer (lijsttrekker van de SP) ziet het liefst dat het huidige zorgstelsel op de schop gaat en er één Nationaal Zorgfonds komt zonder eigen risico.

Het Centraal Plan Bureau heeft voor de SP uitgerekend dat het afschaffen van het eigen risico bij de basisverzekering ruim 3 miljard euro gaat kosten. De politieke partij ziet drie belangrijke maatregelen die dit bedrag terug zouden kunnen verdienen:

  • Het afschaffen van zorgverzekeraars zou 1,5 miljard euro opleveren
  • De bureaucratie die wordt weggenomen zou 1,3 miljard euro opleveren
  • Het afschaffen van de woekerwinsten van de farmaceutische industrie zou 750 miljoen euro opleveren

Plan van VVD

In tegenstelling tot de SP is de VVD juist van plan om het eigen risico tot 2020 te verhogen naar 500 euro, zelfs voor de goedkoopste zorgverzekering. Van 2008 tot 2016 is het eigen risico al fors gestegen van 150 tot 385 euro. Vanzelfsprekend vindt Roemer het plan van de VVD absurd. 41.000 Mensen hebben al steun betuigd voor het plan van Roemer en het plan zou kunnen rekenen op een brede landelijke, maatschappelijke coalitie van burgers.

Gezondheid moet centraal staan

Er is al vaker door politieke partijen voorgesteld om het zorgstelsel aan te pakken. In het plan van de SP wordt het eigen risico afgeschaft en verder staat in het plan dat iedereen gebruik moet kunnen maken van fysiotherapie, GGZ en de tandarts. Dit moet allemaal kunnen vanuit de basisverzekering zonder daarbij een verplicht eigen risico te moeten betalen. Hiermee willen de initiatiefnemers dat de gezondheid van de burgers weer centraal komt te staan.

Zorgverzekeraars vergelijken

Voor de komende jaren zal er echter niet veel veranderen aan de zorgverzekeringen, behalve dat het eigen risico dus omhoog zal gaan. Om elk jaar te profiteren van de goedkoopste zorgverzekeringen is het belangrijk om bijvoorbeeld via Overstappen.nl zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan jaarlijks vanaf midden november tot het einde van het jaar. Tussen de basisverzekeringen van verschillende verzekeraars kan een verschil van tientallen euro’s zitten. Vergelijk in november jouw zorgverzekering 2017 op EasySwitch.nl en switch naar de goedkoopste zorgverzekering passend bij jouw persoonlijke situatie.

 

Geplaatst door