Health Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Op latere leeftijd een beugel: dit is wat je moet weten

Ben je niet tevreden met de huidige stand van je gebit, of is er een medische noodzaak voor een beugel? Je kunt ook op latere leeftijd besluiten om alsnog een beugel te nemen. Met deze tips begin je goed voorbereid aan dit ‘project’.

1. Maak een afspraak bij de tandarts

Het is het natuurlijk essentieel om eerst een afspraak te maken met je tandarts, deze kan je vervolgens doorverwijzen naar de orthodontist. Beide partijen zullen je precies kunnen vertellen welke mogelijkheden er zijn, en wat er nodig is voor jouw gebit.

2. Lees jezelf goed in

Doe vooraf eerst eens wat onderzoek. Op deze manier weet je wat je te wachten staat, leer je wat meer over de ervaringen van anderen en krijg je wellicht antwoord op je vragen. Misschien is de aanpassing voor je gebit zo klein, dat het na wat onderzoek de rompslomp niet waard lijkt te zijn. Of misschien overtuigen de mogelijkheden je er juist van dat een beugel precies is wat jij nodig hebt.

3. Neem even contact op met je zorgverzekering

Een beugel is een dure aangelegenheid. Neem dus eerst even contact op met je zorgverzekering om zeker te weten of dit wel, of niet vergoedt wordt met je huidige polis. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een verwijzing nodig hebt van je huisarts. Bel dus altijd eerst even om te kijken of dit nodig is, en of je ook daadwerkelijk een afspraak moet maken. In veel gevallen kan je huisarts, zonder je eerst te hoeven zien, je direct een doorverwijzing sturen.

4. Check ook de overige partijen

Ook de mondhygiënist kan een grote rol spelen in dit proces. Een beugel brengt natuurlijk veel nieuwe verzorgingsmaatregelen met zich mee. Zeker op volwassen leeftijd kan dit behoorlijk wat nieuwe routines in het leven roepen. Het is dus absoluut niet onverstandig om met regelmaat een bezoekje te brengen aan de mondhygiënist. Gelukkig bieden veel zorgverzekeringen ook hier een bepaalde vergoeding aan. Neem even de tijd om je polis door te lopen. Door even wat onderzoek te doen op zorgverzekeringhema.nl wordt je waarschijnlijk al een stuk wijzer. In veel gevallen kun je online namelijk al veel informatie vinden. Misschien heb jij ook recht op een vergoeding van de mondhygiënist.

5. Overweeg alle mogelijkheden

Is je hele gebit aan vervanging toe, of wil je gewoon een aantal tanden wat rechtzetten? Overweeg alle mogelijkheden om uiteindelijk tot de juiste keuze te kunnen komen. In sommige gevallen kan een ‘simpele’ nachtbeugel al veel oplossing bieden, terwijl er in andere gevallen wellicht drastischere stappen genomen moeten worden.

 

Geplaatst door