Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Moderne alternatieven voor roken

Roken is ontzettend ongezond. Je loopt risico op allerlei vormen van kanker, maar ook op hart- en vaatziekten. Steeds meer rokers beginnen te beseffen hoe slecht het roken nou echt is en proberen om van deze hardnekkige verslaving af te komen. Het roken wordt alsmaar duurder, waardoor het ook nog eens erg slecht is voor je portemonnee. Het is moeilijk om het nicotinegebruik af te bouwen als je sigaretten blijft roken. Steeds meer mensen besluiten daarom om naar moderne alternatieven te grijpen. Een goed voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld de nicotinepleisters. Er is echter nog een modern alternatief, namelijk de e-sigaret.

Steeds meer rokers besluiten om over te stappen naar de e-sigaret, om vervolgens proberen te stoppen met roken. Het voordeel van zo’n e-sigaret is dat je het nicotinegebruik zeer geleidelijk kunt afbouwen. In tegenstelling tot met sigaretten, kan je met een e-sigaret vrij nauwkeurig bepalen hoeveel nicotine je toevoegt. Hierdoor is het ook mogelijk om af te bouwen. Op het internet zijn er verschillende schema’s te vinden om uiteindelijk helemaal te kunnen stoppen met nicotine.

Waarom wordt er steeds vaker voor dit alternatief gekozen?

Veel mensen hopen de e-sigaret te gebruiken als hulpmiddel om uiteindelijk helemaal te kunnen stoppen met roken. Er zijn echter ook rokers die overstappen naar de e-sigaret vanwege andere voordelen. Zo heb je bijvoorbeeld geen vieze aanslag meer op je tanden, ramen en muren. Iedere roker weet wat voor viezigheid de dampen van de sigaret kunnen veroorzaken. De rokers van de e-sigaret hebben hier echter geen last van. Een ander voordeel van dit alternatief is dat het veel minder stinkt. Sigarettenrook blijft overal hangen en de meeste rokers zijn hier erg zelfbewust over. Terwijl veel niet-rokers de sigaret vinden stinken, wordt de geur van de e-sigaret vaak zelfs als aangenaam ervaren.

Een andere goede reden om over te stappen naar de e-sigaret zijn de maandelijkse kosten. Als roker betaal je maandelijks honderden euro’s. Dankzij de stijgende accijnzen, blijven de kosten ook oplopen. Het roken van de e-sigaret is vooralsnog goedkoper. Op websites zoals Roken.nl kunnen de zogenaamde e-liquids voor relatief weinig geld bestelt worden. Als je als roker overstapt naar de e-sigaret, dan zal je dit al snel merken aan je portemonnee. Roken is ver van ideaal en de alternatieven zijn dit natuurlijk ook niet, maar niet voor niks stappen steeds meer rokers over naar een modern alternatief. Wanneer ga jij een poging doen om te stoppen of te minderen?

Afbeelding van Ralf Kunze via Pixabay

Geplaatst door