Meer bewegen in het dagelijks leven – 5 tips

We weten allemaal dat bewegen gezond is. Hoeveel je precies moet bewegen is niet eenvoudig te zeggen, maar een half uur per dag is wel het minimum. Soms nemen de dagelijkse beslommeringen het echter over en schieten sportieve activiteiten erbij in. Gelukkig zijn er handige trucjes om toch aan een gezonde portie beweging te komen. Wij hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.

 1. Doe iets dat je leuk vindt
  Om iets op lange termijn vol te kunnen houden, moet je gemotiveerd zijn. En om gemotiveerd te zijn, kun je het beste iets doen waar je plezier in hebt. Ga daarom na waar je echt voldoening uit haalt. Probeer bijvoorbeeld verschillende proeflessen in de sportschool. Voel je je niet op je gemak in de sportschool? Weet dan dat beweging niet altijd sport hoeft te betekenen. Met een paar uurtjes tuinieren ben je ook actief bezig.
 2. Beloon jezelf
  Zelfs als je iets doet waar je plezier in hebt, kun je soms wel wat extra motivatie gebruiken. Het helpt dan om jezelf te belonen als je goed bezig bent geweest. Maak van tevoren een plan, waarin je je doelen concreet maakt. Wil je bijvoorbeeld minstens 4 dagen per week op de fiets naar je werk? Of ben je van plan om iedere ochtend een paar yoga-oefeningen te doen? De beloning kan van alles zijn; van een kledingstuk dat je graag wilt hebben tot een bezoekje aan de sauna.
 3. Gebruik technische snufjes
  Tegenwoordig zijn er allerlei handige apps en gadgets, waarmee je je eigen gezondheidsgedrag in kaart kunt brengen. Zulke digitale hulpjes kunnen een extra motivatie zijn om meer te bewegen. Draag bijvoorbeeld een stappenteller bij je of download een handige app, zoals Human of Moves. Ook zijn er speciale activity trackers: apparaatjes die doen denken aan een horloge, maar die gedurende de dag bijhouden hoeveel je beweegt. Bepaalde activity trackers bevatten bovendien een hartslagmeter en een sleep tracker.
 4. Doe het samen
  Bewegen wordt leuker als je het samen met iemand anders doet. Een bijkomend voordeel is dat je elkaar kunt motiveren. Geen zin om van de bank af te komen? Wanneer je een afspraak hebt, zet je je tegenzin eerder opzij. Spreek bijvoorbeeld met een goede vriendin af om iedere maandagavond een flinke wandeling te maken of om in het weekend samen te gaan zwemmen. Zo kunnen jullie bijpraten en zijn jullie tegelijk gezond bezig!
 5. Maak tijd
  Op welke momenten van de dag kun je tijd maken voor wat extra beweging? Breng eens in kaart hoe een normale (werk-)week er voor jou uitziet en bedenk waar je ruimte kunt maken voor sport of beweging. Zelfs kleine gewoonteveranderingen helpen al. Neem je het openbaar vervoer naar je werk? Misschien kun je een deel van de route gaan wandelen of fietsen. Vooral als je een baan hebt waarbij je de hele dag achter een bureau zit, is regelmatig bewegen heel belangrijk. Ga tijdens de lunchpauze dan ook even naar buiten en wandel een rondje. Als je efficiënt plant, hoeft bewegen helemaal niet zoveel extra tijd te kosten!

Geplaatst door