Menu
Medicijnen en vaccinaties / Verslaving

Hoe signaleer ik een medicijnverslaving?

Pijnstillers, slaapmiddelen en kalmeringstabletten zijn middelen die effectief kunnen zijn tijdens symptoombestrijding. Ze verminderen pijn, zorgen eindelijk voor een goede nachtrust en maken je algemene gemoedstoestand nét iets rustiger. Geen nadelen, toch? Nou – dus wel…

Symptoombestrijdende medicijnen lossen de bron van het problemen niet op. Ze bestrijden slechts tijdelijk een symptoom, terwijl de oorzaak onaangetast blijft. Overmatig gebruik van dergelijke medicijnen kan zo een medicatie verslaving in de hand werken.

Wat is een medicijnverslaving?

Artsen en doktoren geven veelal pijnstillers mee aan patiënten, zodat ze thuis verder uit kunnen zieken. Dat kan in principe geen kwaad, tenzij de patiënt in kwestie er simpelweg niet meer vanaf kan blijven. Een toenemend probleem, want volgens de cijfers telt Nederland ruim een half miljoen medicijnverslaafden.

Sporadisch gebruik van een pijnstiller resulteert niet direct in een medicijnverslaving. Maar overmatige consumptie van dergelijke middelen kan wél zorgen voor een mate van onafhankelijkheid: het gevoel niet langer zonder te kunnen.

Waaraan herken ik een (beginnende) medicijnverslaving?

Een medicijnverslaving is te herkennen aan twee soorten symptomen. De ene categorie omvat de geestelijke symptomen. Een algehele afwezigheid, bijvoorbeeld. Of een doorlopende, sombere stemming die neigt naar een depressie. Patiënten lijken versuft te zijn – veroorzaakt door de gevoelsmatige afhankelijkheid van een specifiek middel.

De tweede categorie bestaat uit lichamelijke klachten. Een medicijnverslaving uit zich lichamelijk op verschillende wijze, bijvoorbeeld door misselijkheid, hevige transpiratie en zelfs pijn in de spieren. Daarbij moet worden opgemerkt dat middel A een andere uitwerking heeft dan middel B. Het resultaat van het overmatig gebruik van slaapmiddelen ziet er bijvoorbeeld heel anders uit dan het effect van te veel kalmeringstabletten.

Wat kan ik doen aan een medicijnverslaving

Wat kan ik doen aan een medicijnverslaving?

Denk je zelf te maken te hebben met een beginnende verslaving? Of ken je iemand in je omgeving die met dergelijke problemen te maken heeft? Dan helpt het om hierover in gesprek te gaan met een kennis of partner. Professionele hulp zoeken kan natuurlijk ook. Behandeling van medicijnverslaving verloopt meestal via online consulten, zo kun je de adviezen van je behandelaar direct in je dagelijks leven toepassen.

Meer informatie over de symptomen en (online)behandelingen van medicijnverslaving vind je op de informatiepagina van Trubendorffer.