Health Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Je blaas in optimale gezondheid houden

Regelmatig naar het toilet gaan zorgt ervoor dat ons lijf in optimale gezondheid blijft. In het bijzonder geldt dit voor de blaas. Hier komen alle afvalstoffen vanuit de nieren en de urineleiders naartoe en worden ze opgeslagen tot ze uiteindelijk in het toilet terecht komen. Het kan echter voorkomen dat je plasproblemen hebt. Hierbij kan het zowel gaan om ongewild urineverlies als om situaties waarin het juist niet goed lukt om te plassen.

Oorzaken van plasproblemen bij volwassenen

Een volwassen man of vrouw moet per dag gemiddeld zo’n drie tot zeven keer naar het toilet. Daarnaast zijn er ook behoorlijk wat mensen die veel frequenter dan zeven keer op een dag naar het toilet moeten of zelfs geregeld ongewenst urine verliezen. De oorzaken van deze problemen met plassen kunnen zeer divers zijn. Zo leidt een vergroting van de prostaat dikwijls tot plasproblemen bij mannen en krijgen vrouwen juist met incontinentie te maken doordat de bekkenbodemspieren begint te verzwakken.

Plasproblemen: nog altijd een taboe

Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben te maken met plasproblemen, maar toch heerst er nog steeds een groot taboe op het onderwerp. Klachten omtrent onder meer urine-incontinentie blijven hierdoor vaak onaangeroerd. Voor veel mensen is de schaamte zelfs zo groot dat ze ondanks hun vervelende plasprobleem niet naar hun huisarts durven te gaan. Dit is erg jammer, want de huisarts kan in veel gevallen helpen om de plasproblemen te reduceren. Dit kan met behulp van bekkenbodemfysiotherapie, medicijnen of een operatie. Tevens zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om je blaas in een goede gezondheid te houden.

5 zaken waar je zelf op kunt letten

 1. Opletten met scherp gekruid eten
  Zeker als je blaas erg gevoelig is, is het belangrijk om rustig aan te doen met scherp gekruid eten. Je doet er goed aan om zaken als mosterd, chilipepers en wasabi met mate of zelfs helemaal niet te eten. De kruiden kunnen een irriterend effect op je blaas hebben, waardoor ze je plasproblemen alleen maar erger maken. Naast scherpe kruiden geldt dit overigens ook voor tomaten, specerijen en citrusfruit.2. De juiste dingen drinken 
  Veel mensen denken dat ze door minder te drinken hun plasproblemen kunnen verminderen. Niets is echter minder waar. Het is juist van groot belang om goed te blijven drinken, maar dan wel de juiste dranken. Onderzoek van de Universiteit van Maastricht heeft aangetoond dat verspreid over de dag wat meer water drinken een positief effect heeft op de blaas. Wat je beter kunt laten staan zijn dranken met alcohol en cafeïne.

  3. Bekkenbodemspieren trainen 
  Veel problemen met urine-incontinentie zijn het gevolg van een zwangerschap of bevalling. De baarmoeder oefent dan extra veel druk uit op de blaas. Door de wisselingen van hormonen en door inspanningen tijdens het bevallen kunnen de bekkenbodemspieren verslappen. Gelukkig zijn de bekkenbodemspieren goed te trainen, zodat je een groot deel van je klachten eenvoudig kunt oplossen. Een fysiotherapeut kan je in dit proces bijstaan.

  4. Een plasdagboek bijhouden
  Als je met je plasproblemen bij de huisarts aanklopt zal hij je vragen om een plasdagboek bij te houden. Op deze manier krijgen jullie een goed inzicht in je plasproblematiek. In het dagboek noteer je onder meer wat en wanneer je drinkt, wanneer je naar het toilet gaat en wanneer je eventueel last hebt van urineverlies.

  5. Hulpmiddelen tegen ongewild urineverlies 
  Kunnen je plasproblemen niet worden verholpen? Dan kun je nog altijd vertrouwen op diverse hulpmiddelen. Er zijn verschillende soorten incontinentiemateriaal verkrijgbaar. Verstrekt je huisarts een medische indicatie? Dan zal je zorgverzekeraar het incontinentiemateriaal doorgaans vergoeden.

 

Geplaatst door