Menu
Zorgverzekering

Is het verstandig om je eigen risico te verhogen?

Jaarlijks stappen 1,25 miljoen mensen over naar een andere zorgverzekeraar. Uiteraard kijk je altijd eerst goed naar de inhoud van het pakket om zo tot de juiste keuze te komen. Maar dan komt die ene vraag: wil je het eigen risico vrijwillig verhogen? Wij vertellen je over de voor- en nadelen.

Het is namelijk niet voor iedereen verstandig om dit te doen. Uiteraard  bespaar je zo maandelijks enkele euro’s aan premie, maar op het moment dat je voor zorgkosten komt te staan, moet je wel een flink extra bedrag ophoesten. Dat moet je wel kunnen.

Stapje voor stapje verhogen

Het verhogen van het eigen risico is dus vrijwillig. Door de overheid wordt een minimaal eigen risico vastgesteld, in 2020 ligt dat op 385 euro per jaar, dat voor alle verzekerden verplicht is. Vervolgens heb je de keuze om het eigen risico stapsgewijs te verhogen met 100,- euro. Dit kan tot maximaal 885 euro per jaar.

Voor het kiezen van een hoger eigen risico beloont de verzekeraar je met een korting op je maandelijkse premie. Dan praat je over een korting van ongeveer 3 euro per maand. Je kunt dus maximaal een korting van 15 euro krijgen als je kiest voor het maximale eigen risico van 885 euro per jaar.

Wanneer eigen risico wel of niet verhogen

Eigen risico

In principe is de keuze simpel: kun je het extra geld missen en heb je nooit ergens last van? Dan kan het interessant zijn. Stel dat je 3 euro korting krijgt, bespaar je zo’n 36 euro per jaar. Je loopt een risico van 100 euro extra als er iets mis gaat. Dat betekent dat verhogen pas rendabel is als je drie jaar op rij geen zorg nodig hebt.

Maar let op: als je een keer opgehaald moet worden door de ambulance is je winst direct verloren. Ook als je bijvoorbeeld medicatie gebruikt is het niet verstandig om het eigen risico te verhogen. Je bent dan sowieso een stuk duurder uit, omdat je voor medicijngebruik het volledige eigen risico verbruikt.

Uitzonderingen op de regel

Stel je heb een aanvullende tandartsverzekering en een verhoogd eigen risico. Dan lijkt alles goed gedekt, want het eigen risico geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering. Maar verwijst de tandarts je door naar de kaakchirurg? Dan wordt het weer een ander verhaal.

Kortom, het verhogen van het eigen risico is een moeilijke kwestie. Ben je jong en mankeer je nooit iets, maar kan je bovenal een groter bedrag missen op het moment dat er iets gebeurt? Dan kan het een optie zijn, maar overschat de situatie niet.