Hoe kies ik een matras dat perfect bij me past

Een matras kopen is geen dagelijkse bezigheid, daarom is het goed om voor aanschaf de juiste informatie te verzamelen. Met welk budget moet ik rekening houden, welke typen zijn er? Kortom: wat is het beste matras? Genoeg vragen die een antwoord verdienen. In dit artikel gaan we er uitgebreid op in. Want een goede nachtrust zorgt immers voor een energieke dag.

Stel je budget vast

Het vaststellen van het budget is de eerste stap in het vinden van een geschikt matras. Omdat matrassen in verschillen soorten en maten komen, kunnen de kosten extreem variëren. Zo zit er aan medisch gekwalificeerde matrassen een prijskaartje omdat deze aan strenge eisen moeten voldoen. Maar de prijs zegt niet altijd iets over de kwaliteit van een matras. Zo heeft De Consumentenbond een aantal matrassen getest en kreeg het duurste matras van €1.700 een lager testoordeel dan het matras van €100.

Kies het type matras

Heb je een budget in gedachte? Dan kun je overgaan op de volgende stap: het kiezen van het type matras. Hoewel matrassen tegenwoordig nauwelijks nog uit 1 type vulling bestaan is het goed om de verschillende typen op een rijtje te zetten. We zullen het waterbed overslaan omdat voor iedereen duidelijk is uit wat voor materiaal dat bestaat.

  • Schuimmatrassen; over het algemeen zijn de schuimmatrassen onder te verdelen in twee typen: koudschuim (veerkrachtig) en traagschuim (beweegt mee).
  • Latexmatrassen; deze matrassen zijn gemaakt van natuurlijke of synthetisch schuimrubber. Hoewel dit type matras comfortabel aanvoelt, ventileert hij minder goed.
  • Bonnelveringmatrassen; dit zijn de matrassen met de ‘ouderwetse’ springveren. Erg veerkrachtig en ze bewegen lang na bij het draaien.
  • Kindermatrassen; goed om apart te vermelden zijn de kindermatrassen. Deze verschillen namelijk van die van volwassenen omdat ze beter moeten ventileren en gemakkelijker wasbaar zijn.

Een matras online kopen

Matrassen zijn gebruiksvoorwerpen die het liefst in het echt worden getest om te zien welke het beste matras is. Het blijft natuurlijk een investering in je lichaam. Gelukkig spelen online leveranciers hier steeds beter op in. Bij verschillende online aanbieders mag je bijvoorbeeld 45 dagen ‘proefslapen’. Dan bestel je online een matras en heb je 45 dagen de tijd om te kijken of deze lekker ligt. Ruilen is binnen deze tijd vaak gewoon mogelijk. Ideaal om op je gemak een beslissing te nemen.

Geplaatst door