Het effect van daglicht op uw gezondheid

De mens heeft zonlicht nodig want het stimuleert onder andere de aanmaak van vitamines in ons lichaam. Bovendien is er een relatie tussen de hoeveelheid daglicht en een fitter gevoel. Niet voor niets voelen de meeste mensen zich energieker tijdens de zomermaanden. De Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid, zet zich zelfs in om de medisch-wetenschappelijke kennis over het belang van licht voor de menselijke gezondheid te bevorderen. Het moge duidelijk zijn, we hebben daglicht nodig. Om uw gezondheid te verbeteren geven wij u enkele tips om overdag meer licht tot u te nemen.     

Naast de positieve effecten van daglicht bestaan er ook negatieve effecten bij een gebrek eraan. Zo kan te weinig licht het slaap-waakritme verstoren doordat de aanmaak van melatonine doorgaat in ruimtes met een lage lichtintensiteit. Andersom kan een te hoge intensiteit van kunstlicht ervoor zorgen dat het stresshormoon toeneemt. Kortom, een goed moment om stil te staan bij het stimuleren van daglicht.

Van binnen naar buiten

Het klinkt als een open deur maar de simpelste manier om meer daglicht tot je te nemen is door meer buiten te zijn. In een recent onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat tweederde van de Nederlanders meer tijd buiten wil doorbrengen. Toch komen we er collectie nauwelijks aan. De oplossing is soms redelijk simpel. Werk je op kantoor? Kies er dan bijvoorbeeld voor om tijdens de pauze buiten een rondje te lopen met collega’s. Werk je in een fabriek of magazijn en heb je af en toe tijd voor een kopje koffie? Drink deze dan op in de buitenlucht en niet in de kantine.

Zorg voor meer daglicht in huis

Hoewel we gemiddeld veel tijd op kantoor doorbrengen, biedt ook het huis voldoende mogelijkheden om meer zonlicht op te nemen. Een eenvoudige oplossing is om donkere gordijnen te vervangen door vitrages. Ook kun je ervoor kiezen om geen enkele decoratie voor het raam te hangen. Is de woonkamer in zijn geheel donker en denk je al langer na over een verbouwing? Waarom laat je dan niet een schuifpui op maat installeren. Een schuifpui zorgt niet alleen voor licht over de gehele lengte van een muur, maar zorgt er tevens voor dat de stap naar buiten sneller gemaakt is.

Geplaatst door