Menu

Bloed is een vloeistof die in het lichaam van mens en dier circuleert, een volwassen persoon heeft er ongeveer 5 á 6 liter van. De belangrijkste taak van je bloed is ieder gedeelte van je lichaam van zuurstof en verteerd voedsel te voorzien. Bovendien voert het afvalstoffen af naar je longen , lever en nieren, die deze verder verwerken.

Meer dan de helft van je bloed bestaat uit een waterige vloeistof die plasma heet, en waarin stoffen zijn opgelost zoals zouten en voedingsstoffen. De rest bestaat uit cellen, onder andere de rode en bloedlichamen. Zij zorgen voor het vervoer van de zuurstof, ze zijn erg klein. Er zijn ook witte bloedlichamen, zij bestrijden infecties, en zorgen voor bloedplaatjes die er dan weer voor zorgen dat het bloed op de goede momenten stolt. Een voorbeeld hiervan is als je een wond hebt opgelopen, deze wordt in feite gemaakt voor de witte bloedlichamen die stollen. In een druppeltje bloed zitten vijf miljoen rode en 10.000 witte bloedlichamen en 250.000 bloedplaatjes op elkaar geplakt.

Vervoer
Al dat bloed wordt vervoerd door verschillende soorten bloedvaten met elk hun eigen functie:
1) De slagaders
Slagaders vervoeren zuurstofrijk bloed door het lichaam. Ze staan bij elke hartslag behoorlijk onder druk. Hun dikke, elastische wand vangt de druk op.
2) De aders
Aders vervoeren zuurstofarm bloed, ze staan minder onder druk en hebben daarom een dunnere wand. In de aders bevinden zich kleppen, die zorgen ervoor dat het bloed de juiste kant op stroomt.
3) De haarvaten
In de haarvaten vindt uitwisseling plaats van zuurstof en voedingsstoffen naar het omringende weefsel, tegelijkertijd worden afvalstoffen opgenomen en afgevoerd.

Kijk in onze webgids voor gerelateerde site’s, klik daarvoor hier