Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Het belang van Omega-3

Omega-3 is een voedingsstof waar wij over het algemeen niet voldoende van binnenkrijgen. Het lichaam maakt deze stof zelf niet aan, en ons huidige voedingspatroon is op zo’n wijze verandert dat wij deze stof ook steeds minder terugvinden in ons dagelijkse eten. Toch heb je deze Omega-3 voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren.

De werking van het immuunsysteem

Omega-3 helpt bij het onderhouden van je immuunsysteem. Zonder Omega-3 krijgt het immuunsysteem onvoldoende voedingsstoffen binnen om goed te kunnen functioneren. Hierdoor kun je last krijgen van ontstekingen aan bijvoorbeeld je bloedvaten en je darmen. Heb je veel last van darmen en buik? Probeer dan eens wat meer Omega-3 binnen te krijgen. Daarnaast is Omega-3 goed voor je hart, je bloeddruk, je gezichtsvermogen, je cholesterol en je spierfunctie. Zeker voor kinderen is het binnenkrijgen van voldoende Omega-3 van groot belang; het zorgt namelijk voor een goede ontwikkeling van de hersenfunctie en hersenontwikkeling.

In welke voeding vind je Omega-3?

Je vindt de hoogste concentraties van Omega-3 in vette vissen zoals makreel, zalm en haring. Maar er zijn ook voldoende plantaardige producten op de markt waar je de gezonde vetzuren van Omega-3 in terug kunt vinden. Denk bijvoorbeeld aan noten en zaden, maar ook producten die gemaakt zijn van lijnzaad, zoals lijnzaad drank en lijnzaadolie. Bak je zalm in lijnzaadolie, en je hebt gegarandeerd een flinke dosis Omega-3 binnen.

De gezondheidsvoordelen van Omega-3

Naast het feit dat je Omega-3 nodig hebt voor het dagelijkse functioneren, zijn er meerdere gezondheidsvoordelen aan deze voedingsstof verbonden. Zo geven verschillende wetenschappelijke studies aan dat Omega-3 ontstekingen kan remmen en voorkomen. Denk aan huidziekten, maar ook aan bijvoorbeeld de ziekte van Crohn. Daarnaast is het, net als vele andere toevoegingen, in zijn algemeenheid geschikt voor mensen met (lichte) allergieën. De visvetten verhogen de weerstand en zorgen er hiervoor door dat je meer resistent bent tegen bepaalde invloeden. Een hoge toename van Omega-3 zou rokers kunnen beschermen tegen COPD, welke gekenmerkt wordt door luchtwegvernauwing en ontsteking van de luchtwegen. Een geconcentreerde inname van Omega-3 in de vorm van visolie zou het nierfalen bij nierpatiënten met 2 jaar kunnen rekken. Omega-3 heeft namelijk een goede invloed op de nierwerking en de bloeddruk. Ook het genezen van geestesziekten en psychische aandoeningen kan ondersteund worden met de inname van Omega-3. Zo toont onderzoek aan dat een tekort aan Omega-3 vetzuren eerder tot een depressie kan leiden dan wanneer er voldoende Omega-3 vetzuren in het lichaam aanwezig zijn.

Geplaatst door