Menu
Burn-out / Geestelijke gezondheid

Burn-out tegengaan: tips tegen een burn-out

Een groot deel van de Nederlanders voelt zich wel eens moe, overprikkeld of een beetje energieloos. Vaak worden dergelijke klachten te gemakkelijk afgewimpeld en niet herkend als serieuze burn-out klachten. Daarom blijven ze doorlopen met dit soort vermoeidheid en vervelende gevoelens totdat het te laat is en ze in een daadwerkelijke burn-out terecht komen.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 1,3 miljoen Nederlanders zoveel stress hadden in 2019 dat ze dit soort burn-out klachten ervoeren. Maar hoe weet je nou dat je gewoon een beetje moe of gestrest bent of dat je écht een burn-out hebt? In dit artikel lees je er meer over en geven we je tips om een burn-out tegen te gaan.

Wat is een burn-out precies en hoe herken je het?

Het hebben van een burn-out is wel even anders dan je gewoon even moe of overprikkeld voelen. Een paar nachten slaap, een goede work-out en even rust voor jezelf nemen, moeten in het geval van tijdelijke stress al goed helpen. Heb je echter een burn-out dan zul je al gauw merken dat dergelijke me-time voor een paar dagen niet meteen helpt. Bij een burn-out ben je volledig uitgeput, heb je geen energie en heb je nergens zin in. Meestal slaap je slecht, ben je veel aan het nadenken over je leven, je thuissituatie en je werk en voel je je snel geïrriteerd en overprikkeld.

Je kunt je bij een burn-out slecht concentreren, omdat je te veel stress ervaart. De meeste mensen krijgen een burn-out door te veel werkstress. Zij hebben bijvoorbeeld te veel hooi op hun vork genomen op de werkvloer en zijn op. Ook kunnen problemen in de privésfeer zorgen voor een burn-out; misschien heb je relatieproblemen of heb je een grote schuld waar je maar niet vanaf komt. Het herkennen van een burn-out lijkt lastig, maar is het in de praktijk vaak niet. Wanneer je niet meer kunt functioneren in het dagelijks leven door stress, vermoeidheid en daardoor lichamelijke en psychische klachten heb je waarschijnlijk een burn-out.

Tips om een burn-out te voorkomen

Hoewel er voldoende tips zijn om een burn-out te voorkomen, ervaren de meeste mensen dat ze zonder het te merken in een burn-out glijden. Dit is vooral het geval wanneer je voor het eerst te maken krijgt met zoiets. Herken je daarna nogmaals de symptomen van een burn-out dan is het gemakkelijker om het te voorkomen. Merk je bijvoorbeeld dat je weekplanning te vol is, je geen energie hebt of dat je overprikkeld raakt van simpele dingen? Neem dan je rust en geeft toe dat het even allemaal te veel is. 

Doe aan meditatie of gebruik yoga als een vorm van therapie om tot rust te komen. De kern draait om balans: zorg voor voldoende pauze tussen werk. Plan om de 2 uurtjes een moment van pauze in. Doe in zo’n pauze iets waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt. Wist je dat je zelfs op je werk een meditatie kunt doen? Mediteren is een bewezen manier om minder stress te ervaren. Daarmee geef je niet alleen je lichaam een boost, maar ook je geest. Dat heeft uiteindelijk weer invloed op je lichaam. Win-winsituatie dus.

Tips om een burn-out tegen te gaan

Toch kan het, ondanks bovenstaande tips, alsnog gebeuren dat je een burn-out te pakken hebt. Soms overvalt zoiets je ook zomaar en is het dus eigenlijk al te laat. ‘Gelukkig’ is er ook een aantal tips dat je op kunt volgen wanneer je een burn-out hebt. Met de onderstaande tips kun je een burn-out verhelpen of tegengaan:

  • Neem altijd de tijd om volledig te herstellen. Veel mensen beginnen alweer veel te snel met werken, waardoor ze zo weer een burn-out krijgen. Rust goed uit, zorg voor voldoende slaap en neem tijd voor jezelf.
  • Neem contact op met je dokter; je dokter kan je namelijk doorverwijzen naar een psycholoog of een coach. Soms helpt het om er samen met iemand anders over te hebben – iemand die je niet persoonlijk kent.
  • Probeer alsnog dingen te doen waar je blij van wordt. Veel mensen hebben door een burn-out nergens meer zin in. Toch hoef je echt niet iets groots te ondernemen om je alsnog wat gelukkiger te laten voelen. Maak een wandeling door de buurt of ga de natuur in. Of volg een online yogales of een workshop meditatie. Zorg er in ieder geval voor dat je iets doet in een rustige omgeving.
  • Zorg altijd voor een structuur in je dag, inclusief taken die je normaal ook zou doen. Slaap bijvoorbeeld niet te lang uit, maar rust overdag wat meer uit wanneer je merkt dat je moe wordt.
  • Eet en drink gezond en zorg ervoor dat dit gebeurt op regelmatige tijden. Zorg ook voor voldoende beweging en frisse lucht, ook al heb je daar in eerste instantie niet zoveel zin in. Beweging en buitenlucht verminderen stressklachten en zijn goed voor body en mind.