Health Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Energiek opstaan na goede nacht slaap

Slapen is goed voor een fit lichaam. Wie goed slaapt, voelt zich beter dan wie de halve nacht wakker ligt. Toch is slapen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Jammer, want na een goede nachtrust, sta je energieker op. We geven je een paar eenvoudige slaaptips.

Slapen doe je het liefst in het donker
Je lichaam is gebaat bij een goed dag- en nachtritme. Zodra de dag begint, mag het daglicht naar binnen. Uiteraard is het ’s nachts donker. Er zijn echter tijden in het jaar, dat de nacht wel erg kort is, als je uitgaat van de natuur. Goede gordijnen zijn dan een uitkomst. Voor het uitzoeken van goede gordijnen heb je even de tijd nodig. Wist je dat je gordijnen prima online kunt bestellen? Dat is al een stuk eenvoudiger, gewoon vanaf je comfortabele bank.

Slaap bevorderen met snack?
Je hebt misschien altijd geleerd niks te eten voor je naar bed gaat, maar wist je dat je van sommige producten juist hartstikke slaperig wordt. Neem bijvoorbeeld kersen. Daar zit tryptofaan in. Dat zegt je misschien niet direct wat, maar het is een aminozuur dat een rol speel bij je slaap. Je lichaam zet dit stofje om in een slaap bevorderend ander stofje: melatonine. Ook een banaan eten voor het slapen gaan kan prima!

Hoe slaap je als een marmot?
Heerlijk slapen kun je het best je telefoon niet in je slaapkamer neerleggen. Tijdens het slapen hoef je toch niet online te zijn? Een vaak gehoorde smoes is dat de telefoon nodig is om als wekker te gebruiken. Maar wees eens eerlijk: zijn er niet wekkers die veel beter zijn voor je gezondheid? Wat dacht je van een speciale wake-up light, waarmee het langzaam daglicht wordt in je slaapkamer. Reken maar dat dit beter is voor je slaap. Een mobiele telefoon geeft nogal wat straling en elektrogolven. ’s Nachts kun je prima zonder de online wereld!

Geplaatst door