Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Eiwitshakes voor fanatieke en minder fanatieke sporters

Waarom een eiwitshake?

Sport je op regelmatige basis dan heb je vast weleens gehoord over verschillende supplementen die je kunt gebruiken voor het bevorderen van je prestaties. De eiwitshake is wellicht het bekendste supplement voor fanatieke en minder fanatieke sporters. Maar wat houdt zo’n eiwitshake nu in en waarom zou je deze moeten willen gebruiken?

Wat doen eiwitten voor je spieren?

Laten we vooropstellen dat een gezond en gevarieerd eetpatroon voor iedereen, en zeker voor sporters, erg belangrijk is. Uit je voeding zelf haal je dan ook wel eiwitten. Een eiwitshake is een goede aanvulling op een evenwichtig voedingspatroon. Eiwitten die je uit voeding haalt, hebben meer tijd nodig om te verteren. Eiwitshakes hebben veel minder tijd nodig om opgenomen te worden door je lichaam. Omdat je lichaam zo snel mogelijk na de training de eiwitten nodig heeft voor herstel, is eiwit in poedervorm op dat moment precies wat je nodig hebt en vaak beter dan eiwitten uit voeding. Wanneer je sport, en zeker bij krachttraining, doe je een aanslag op je spieren. Bij ieder gewicht wat je tilt, beschadig je je spieren. Dat klinkt heel ernstig, maar dat is het niet. Krachttraining zorgt voor kleine scheurtjes in je spierweefsel, welke op hun beurt weer nodig zijn voor spiergroei. Het is voor de spiergroei en het herstel wel nodig om iets met de scheurtjes te doen en ze op de juiste manier te laten herstellen. En dat is waar de eiwitshake bij komt kijken. De eiwitten helpen je spieren herstellen, beschermen en dragen bij aan de groei van de spieren, niets meer en niets minder.

Whey en caseïne

Bij eiwitshakes worden twee soorten eiwitten onderscheiden. Je hebt allereerst de zogenaamde whey-eiwitten die bekend staan als de snelwerkende eiwitten. Deze zijn vooral erg goed om kort na de training te gebruiken. Dan heb je ook nog caseïne-eiwitten. Dit zijn langzame eiwitten die bij voorkeur voor het slapen gaan gebruikt worden. Terwijl je slaapt, herstellen deze eiwitten je spieren en houden ze de verbranding op gang. Een combinatie van beide soorten eiwitten is een uitstekende keuze.

Eiwitshake en afvallen

Elke dag een eiwitshake helpt ook bij het afvallen, mits je bij de overige eetmomenten natuurlijk ook bewuste keuzes maakt. Eiwitten beschermen namelijk niet alleen je spieren voor afbraak tijdens het afvallen, ze dragen bij aan een langer verzadigd gevoel. Verder helpen je spieren bij de vetverbranding. Hoe hoger je spiermassa is, hoe meer vet je verbrand.

Geplaatst door