Health Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Een goed matras is belangrijk voor een goede gezondheid

Voor zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid is een goede nachtrust van belang. Wanneer u niet goed slaapt, krijgt u binnen korte tijd te maken met klachten. Immers staat een goed bed aan de basis van een gezonde nachtrust. Slaapproblemen kunnen ontstaan door verschillende oorzaken: onder andere door een psychosociale oorzaak of verstoring in het dag-en nachtritme.

De oplossing kan een verandering van bedbodem en matras zijn.

Keuze van de bedbodem
Voor iedereen is er wel een geschikt bed te vinden. Vaak wordt een bed gekozen op basis van persoonlijke voorkeur en smaak. Maar een bedbodem en een matras zijn eigenlijk vele malen belangrijker. Om te bepalen welk bed bij u past dient u bij de aanschaf van een bed te gaan proef liggen. Test een bed minimaal een halfuur. Nog beter is om uw mogelijk nieuwe bed minimaal 3 weken te testen.

Wist u dat een matras minstens 80% van het lichaam ondersteunt? Het ligcomfort wordt bepaald door de bedbodem. Er zijn vijf verschillende soorten bedbodems. De boxspring is populair. Een boxspring biedt optimale ondersteuning en verdeelt de drukpunten. Een boxspring kan verstelbaar zijn, dit is wel afhankelijk van het model.

De lattenbodem is ook erg bekend. De individuele verende latten bepalen het comfort. U dient te kiezen voor een lattenbodem waarbij de laten geheel doorlopen tot aan de buitenste zijde. Het ligcomfort kan worden verhoogd met een verstelbare lattenbodem.

De spiraalbodem is een typisch Nederlandse bodem. De bodem bestaat uit verschillende spiraalveren die met elkaar zijn vervlochten. De bodem biedt een uitstekende ventilatie en heeft een lange levensduur.

Nauw samen met de lattenbodem hangt de schotelbodem. Op deze lattenbodem zijn kunststof schotels geplaatst. Een stevige en soepele bedbodem is de schotelbodem.

De vlavrobodem bestaat uit hardboard met gaatjes ten behoeve van de ventilatie. De vlavrobodem is de minste comfortabele bedbodem.

Het juiste matras voor het bed kiezen
Bij een goede nachtrust speelt het matras een nog grotere rol. Over het algemeen slapen veel mensen te lang op hun oude matras. Een matras heeft veel te verduren en staat daarnaast continu bloot aan gewicht en vocht. Een bedbodem gaat 20 jaar mee in tegenstelling tot een matras. Per type matras verschilt het wanneer het matras aan vervanging toe is. Een richtlijn die u kunt aanhouden is 5 tot 10 jaar.

Net als bedden geldt dat u bij matrassen een ruime keuze heeft. Er zijn pocketvering matrassen, het koudschuim matras, traagschuim, latex of polyether matras. Van de bedbodem hangt af welke matras u kunt kiezen. Bij een pocketvering matras geldt dat de lattenbodem over minstens 24 laten moet beschikken.

Een goed matras ondersteunt het lichaam op de juiste wijze. Er wordt rekening gehouden met de lichaamsbouw en het gewicht, maar ook met de slaaphouding. Ligt u op uw zij, dan  is het van belang dat uw een matras kiest die de wervelkolom in een rechte lijn laat liggen. Bent u juist een rugslaper, dan dient het matras ondersteuning te bieden aan de schouders en de heupen. De natuurlijke kromming van de wervelkolom verandert dan niet.

Bij het matras is een goede ventilatie onmisbaar. Wist u dat u 0,25 tot 2 liter vocht per nacht verliest? Een juist matras voert vocht snel af. Bovendien wordt warmte goed afgevoerd, dit geldt vooral voor het schuimmatras of latexmatras. De kwaliteit van slaap wordt bepaald door het ligcomfort.

Review van matrassen
Omdat er een ruime keuze is uit matrassen is het lastig om de juiste keuze te maken. Om een goed beeld te krijgen van de beste matrassen is het van belang om matrassen te vergelijken. Meestal worden er verschillende soorten matrassen getest. Het lezen van reviews toont aan welke merken de boventoon voeren. Op deze manier kunt u een weloverwogen keuze maken.

 

 

Geplaatst door