Menu
Zorgverzekering

De pil verzekeren: kan het uit?

De pil is een veelgebruikt anticonceptiemiddel. Maar kun je hem eigenlijk beter zelf betalen of meeverzekeren? De beste keuze lijkt misschien om anticonceptie mee te verzekeren bij je zorgverzekering. Je krijgt de pil dan namelijk in de meeste gevallen helemaal vergoed. Maar vaak ben je uiteindelijk toch duurder uit. Klinkt gek? Nee hoor, we leggen het graag uit.

Bereken wat je pil kost
Om te weten wat voor jou de slimste keuze is, moet je eerst weten wat je pil kost. Er zijn meerdere merken en varianten van de pil, waardoor de prijs verschilt. Wat jij er per jaar aan kwijt bent, hangt dus af van welke soort je gebruikt. Gelukkig zijn de meeste varianten niet zo duur en betaal je vaak niet meer dan 50 euro per jaar.

Bijvoorbeeld
Gebruik je een standaard merk en microgram pil? Bijvoorbeeld Microgynon 30? Dan betaal je € 11,46 per doosje. Als je altijd een stopweek neemt, komt dit neer op € 45,84 per jaar.

Aanvullende verzekering nodig?
Een aanvullende verzekering is niet voor iedereen van belang. Tot en met je 21ste  krijg je de kosten voor anticonceptie namelijk uit de basisverzekering vergoed. Dat klinkt goed, maar vanaf je 18de betaal je hier ook je eigen risico over. Dat betekent dat je (als je je eigen risico niet opmaakt) de pil eigenlijk helemaal zelf betaalt. Lees meer over het eigen risico op de website van de Rijksoverheid.

Pas vanaf je 21ste kun je overwegen een aanvullende verzekering voor anticonceptie af te sluiten. Vanaf dat moment vergoedt de basisverzekering niets meer en moet je het zelf betalen. Of een aanvullende verzekering iets voor jou is, hangt af van de kosten die je normaal voor de pil maakt.

Of toch beter zelf betalen?
De goedkoopste aanvullende verzekering voor anticonceptie kost 66 euro per jaar en de gemiddelde prijs voor de pil ligt rond de 45 euro per jaar. Als je deze verzekering alléén voor anticonceptie afsluit, betaal je dus 21 euro meer aan premie dan wat de verzekering vergoedt. Maar als je de aanvullende verzekering ook gebruikt voor bijvoorbeeld fysiotherapie, kan het wel voordelig zijn.

Wat kan ik doen?
Stap 1: Bereken wat je per jaar kwijt bent aan de pil.

Stap 2: Bereken wat een aanvullende verzekering per jaar kost en zet dit naast de kosten van de pil. Wat is goedkoper?

Stap 3: Bekijk of je meer vergoedingen nodig hebt uit de aanvullende verzekering, zoals fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of medische hulp in het buitenland

Stap 4: Geen andere vergoedingen nodig? Dan kun je waarschijnlijk beter geen aanvullende verzekering afsluiten.

Stap 5: Gebruik je ook andere vergoedingen? Tel dit bij elkaar op en bekijk of het totaalbedrag lager is dan wat je kwijt zou zijn als je alle kosten zelf betaalt.