Health Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

9 tips voor gezonde ogen

Goed kunnen zien is voor veel mensen vanzelfsprekend. Daardoor besteed je wellicht weinig aandacht aan de gezondheid van je ogen. Toch is het heel belangrijk om goed voor je ogen te zorgen, zodat ze gezond blijven en je scherp blijft zien. Dit is gelukkig vrij eenvoudig. Met onderstaande 9 tips voorkom je verslechtering van je zicht en ga je het ontstaan van oogziektes tegen.

1.      Eet gezond voor gezonde ogen
Je hebt vast weleens gehoord dat worteltjes goed zijn voor je ogen. Dat komt doordat wortelen vitamine A bevatten. Naast worteltjes zijn er nog andere voedingsmiddelen die goed zijn voor je ogen: noten (zink), tomaten (lycopeen), spinazie (luteïne) en maïs (zeaxanthine). Daarnaast zijn er ook voedingsmiddelen die de bloedcirculatie van je ogen en je zicht bevorderen. Zoals bijvoorbeeld citrusvruchten, groene bladgroenten en volkoren producten.

2.      Draag een zonnebril met UV-bescherming
Het is algemeen bekend dat UV-straling slecht is voor je huid, maar wist je ook dat UV-straling slecht is voor je ogen? Je merkt het niet direct, maar het effect is pas na verloop van tijd merkbaar. Op latere leeftijd kan dit het verschil betekenen tussen scherp blijven zien en slechtziend worden als gevolg van een oogziekte.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat langdurig onbeschermd zonnen het risico verhoogt op oogziektes zoals maculadegeneratie en staar. Bescherm je ogen daarom in de zon door een goede zonnebril te dragen met UV-bescherming.

3.      Gebruik een veiligheidsbril
Bij het klussen kan je je ogen gemakkelijk beschadigen door stof of splinters. Dit kan veel pijn en blijvende schade veroorzaken, terwijl dit simpel te voorkomen is door een veiligheidsbril te dragen. Ga je lassen? Dan is een lasbril noodzakelijk. Het laatste wat je wilt, is lasogen krijgen die ook nog eens ontzettend veel pijn doen.

Bij sommige sporten komen oogblessures veelvuldig voor, zoals honkbal, basketbal en racketsporten. Bij deze sporten kan je je ogen gemakkelijk beschermen met een bril: een speciale sportbril. Op die manier voorkom je een oogblessure.

4.      Neem een computerpauze
De hele dag achter de computer werken is slecht voor je ogen. Het is niet zo dat je ogen beschadigen, maar je krijgt er wel vermoeide en droge ogen van. Neem daarom regelmatig een pauze: probeer de Amerikaanse 20/20/20-regel eens. Hierbij kijk je iedere 20 minuten, gedurende 20 seconden minstens 6 (20 feet) meter in de verte. Een andere optie is om je ogen 20 seconden te sluiten.

5.      Rook niet
Zoals iedereen wel weet zitten er schadelijke stoffen in sigaretten. Deze stoffen hebben een slechte invloed op de gezondheid van je ogen. Roken kan zorgen voor een versnelde veroudering van je lens, rokerscataract (staar) en netvliesbeschadiging. Dit risico kan je gelukkig verkleinen door niet te roken.

6.      Laat je ogen regelmatig onderzoeken
Als je een bril of lenzen hebt, is het sowieso verstandig om je ogen regelmatig te laten onderzoeken. Maar dit geldt ook voor mensen die dit niet dragen, omdat je daarmee eventuele oogziektes kunt voorkomen. Veel oogziektes manifesteren zich zo subtiel dat je ze niet opmerkt, totdat het te laat is. Geen overbodige luxe dus.

7.      Gooi oude oogmake-up weg
Oogmake-up is een broedplaats voor bacteriën, zeker als ze vloeibaar of crèmeachtig zijn. Heb je last van een oogontsteking? Dan is het verstandig om al je oogmake-up weg te gooien. Deel ze ook niet met anderen. Natuurlijk is het daarnaast ook heel belangrijk om je gezicht iedere dag goed schoon te maken.

8.      Maak contactlenzen goed schoon
Als je contactlenzen draagt, dan is het erg belangrijk om er een goede hygiëne op na te houden. Bij onjuist gebruik kunnen contactlenzen voor ernstige oogproblemen zorgen. Was je handen daarom altijd voor je je lenzen in en uit doet, gebruik de juiste lenzenvloeistof en houd je lenzenbakje schoon en droog. Dit doe je door het lenzenbakje kort schoon te spoelen met water en hem daarna geopend op te laten drogen.

Draag contactlenzen nooit langer dan de voorgeschreven periode. Draag ze ook niet tijdens het slapen, zwemmen of wanneer je je ogen schoonmaakt.

9.      Negeer oogproblemen niet
Heb je last van jeukende en rode ogen? Dan kan het zijn dat je last hebt van hooikoorts. Dit kan je oplossen met antihistamine. Een andere oorzaak kan zijn dat je allergisch reageert op je contactlenzen. Ga dan zo snel mogelijk langs je opticien. Blijkt het dat je niet meer tegen contactlenzen kunt? Heel vervelend. In dat geval zou je een kunnen overwegen om je ogen te laten laseren. Lees meer.

Geplaatst door