Health Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

8 gezondheidsvoordelen van magnesium

Magnesium in de voeding wordt tot nu toe ver onderschat. Het is vooral calcium dat bekend is en waar veel aandacht aan wordt besteed. Toch is magnesium eigenlijk nog belangrijker dan calcium, want het heeft heel erg veel functies in het lichaam. Er zijn meer dan 600 processen in het lichaam waarbij magnesium nodig is! Jammer genoeg krijgt maar de helft van alle Nederlanders voldoende magnesium binnen. Daarom kan het nuttig zijn om beter op de voeding te gaan letten of om supplementen te nemen, want magnesium is echt heel belangrijk. Dit zijn de 8 meest opvallende gezondheidsvoordelen van magnesium.

1.      Magnesium tegen depressies

Depressies en overspannenheid zijn heel grote problemen in de Nederlandse samenleving. Heel veel mensen krijgen antidepressiva voorgeschreven. Maar wat bleek uit onderzoeken in 2006 en 2008? Magnesium speelde een heel belangrijke rol bij het risico op depressies. Mensen met een magnesiumtekort hadden een significant grotere kans op een depressie. En bovendien bleek behandeling met magnesiumsupplementen bij haast alle deelnemers hetzelfde effect te hebben als het gebruik van antidepressiva!

2. Magnesium remt ontstekingen

Uit verscheidene onderzoeken is gebleken dat magnesium een sterke invloed heeft op ontstekingen. Wanneer je vaak last hebt van (chronische) ontstekingen, zijn bepaalde waarden in het bloed verhoogt. Deze waarden bleken flink te dalen bij mensen die magnesiumsupplementen gingen innemen. Magnesium kan op deze manier de gevolgen van chronische ontstekingen als bijvoorbeeld reuma verminderen. Heb je dus last van (chronische) ontstekingen, dan is het goed om eens op MagnesiumOnline.nl te kijken welk supplement bij jou past.

3. Migraine voorkomen en genezen

Migraine en magnesium zijn een beetje ‘de kip en het ei’. Wat is er het eerst: een magnesiumtekort of een migraineaanval? Het is niet helemaal zeker, maar wel is zeker dat mensen met migraine vaak veel lagere magnesiumwaarden in het bloed hebben. Tijdens een migraineaanval merkten onderzoekers dat een dosis magnesium in veel gevallen beter werkte dan reguliere medicatie. Bovendien kregen mensen die magnesium slikten significant minder aanvallen en werden de aanvallen minder heftig.

4. Een stabiele bloedsuikerspiegel – ook voor diabetici

Bij diabetes zijn de bloedsuikerwaarden over het algemeen flink van de kook. De waarde wordt eerst veel te hoog, omdat er te weinig insuline wordt aangemaakt. Vervolgens wordt de waarde weer vrij laag doordat er insuline wordt ingespoten. Magnesium bleek zowel bij mensen met als zonder diabetes te zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Mensen met diabetes hoefden minder insuline te gebruiken en mensen zonder diabetes hadden minder last van ‘suikerdips’. Wil je liever geen extra pillen slikken, dan is magnesium olie misschien iets voor jou.

5. Vermindering van PMS-klachten

Heel veel vrouwen hebben last van het premenstrueel syndroom. Dit omvat allerlei klachten als buikpijn, krampen en misselijkheid voor of tijdens de ongesteldheid. De klachten namen in vier verschillende onderzoeken duidelijk af toen de dames meer magnesium binnen kregen. Het kan dus raadzaam zijn om wat extra magnesium te slikken (of veel pure chocolade te eten, dat bijzonder veel magnesium bevat).

6. Botten opbouwen en sterk houden

We weten allemaal dat vitamine D en calcium nodig zijn voor sterkere botten. Maar wist je ook dat deze twee stoffen weinig kunnen doen als je te weinig magnesium hebt? Dit komt omdat magnesium nodig is voor de actieve processen waarbij vitamine D en calcium hun werk doen. Wil je dus sterkere botten of heb je last van osteoporose, dan kun je niet zonder magnesium!

7. Hartritme en magnesium

Magnesium is ook belangrijk voor je hart. Het zorgt namelijk voor betere overdracht van signalen in de zenuwen, dus ook de zenuw die het hart aanstuurt. Daarnaast bevorderd magnesium ook de hartspier, die sterker wordt. Magnesium beschermt zo op twee manieren het hart en zorgt voor een stabieler hartritme. Sporters gaven in verschillende onderzoeken aan dat ze beter konden sporten en mensen met hartritmestoornissen konden ook meer doen dan anders omdat het hart stabieler bleef kloppen.

8. Bloeddruk verlagend

Magnesium werkt bloeddruk verlagend. Maar het gekke is dat dat alleen geldt bij mensen die een hoge bloeddruk hebben. Mensen die een normale bloeddruk hebben, zullen geen verschil merken als ze meer magnesium innemen. Hoe het precies komt dat de bloeddruk zo precies wordt beïnvloed is nog onbekend, maar het is natuurlijk wel een prima manier om een hoge bloeddruk te bestrijden zonder risico dat hij te laag wordt.

Er zijn heel veel voordelen van magnesium. Deze 8 voorbeelden waren alleen de belangrijkst en opvallendste voordelen ervan. Want er zijn er nog veel meer: magnesium is betrokken bij honderden processen in het lichaam en doet veel meer dan we denken. Omdat de gemiddelde Nederlander vaak een tekort aan magnesium heeft, is het goed om een supplement erbij te nemen. Het bekende merk Permsal springt hierop in door heel veel verschillende magnesium supplementen aan te bieden. In de vorm van oliën, bodyscrubs of zelfs verzorgende gels waardoor de magnesium via de huid kan worden opgenomen. Zo is een supplement niet alleen goed voor je, maar is het ook nog eens heerlijk om te gebruiken!

Geplaatst door