Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

4x tips om bij ongevallen te helpen

EHBO (Eerste Hulp Bij Ongelukken) is enorm belangrijk. Vooral de eerste paar minuten na een ongeval kunnen van levensbelang zijn. Er zijn ook behoorlijk wat ongevallen waarin iemand hulp moet verlenen. Er is kans op bloedverlies. Misschien is het slachtoffer wel bewusteloos en weet je niet goed hoe je moet handelen. Om voorbereid te zijn, geven wij je deze vier tips mee om toe te passen.

#1. Houd rekening met de basisregels

Bij EHBO zijn er enkele regels waaraan de hulpverlener zich altijd moet houden. De basisregels zijn vastgesteld zodat je een idee hebt hoe je in gevaarlijke situaties kunt handelen. Ten eerste is het namelijk essentieel om rustig te blijven. Zorg ervoor dat je de situatie onder controle houdt, voordat de gezondheid van het slachtoffer in meer gevaar komt. Waar moet je je aan houden in zulke situaties?

Let ten eerste altijd op gevaar. Tijdens een ongeval kan het slachtoffer in levensbedreigende situatie belanden. Zorg vervolgens voor professionele hulp. Bij een ongeval heb je niet altijd beschikking tot de benodigdheden, terwijl de ervaren hulpverlening dit wel heeft.

Help het slachtoffer op elke manier mogelijk. Doe dit niet alleen door het slachtoffer gerust te stellen, maar ook door de wond of andere aandoening te behandelen.

#2. Zo behandel je bloedingen

Bij een ongeval is het niet ongekend dat het slachtoffer hevige bloedingen kan krijgen. Om zoveel mogelijk bloedverlies te voorkomen, moet je het bloedende lichaamsdeel eerst omhoog brengen. Vervolgens moet je de wond stelpen. Blijf dit tien minuten lang doen, zodat er druk op de wond komt. Hiervoor kun je gebruik maken van handschoenen of verbandmateriaal.

Om het slachtoffer volledig te kunnen helpen, heb je altijd hulpmaterialen nodig. Dit kun je doen door bijvoorbeeld op een online drogist verschillende EHBO benodigdheden aan te schaffen. Zo ben je altijd voorbereid op ongevallen.

#3. Zo behandel je bewusteloosheid

Bewusteloosheid is één van de meest voorkomende ongevallen. Er zijn veel redenen hoe iemand kan flauwvallen. Daarom is het belangrijk om altijd voorbereid te zijn, zodat het slachtoffer in goede handen is. Hoe pak je dit precies aan?

Je merkt dat iemand bewusteloos is zodra dit persoon geen reactie geeft. In zo’n geval is het cruciaal om een verstikking te voorkomen. Draai het bewusteloze persoon op zijn of haar zij. Doe dit zodra het slachtoffer overgeeft of bij bloed in de keel. Zodra het slachtoffer problemen krijgt met ademhalen, draai je hem of haar weer op de rug.

#4. Wees altijd voorbereid

Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om altijd de juiste benodigdheden te hebben. Zo moet een EHBO-koffer aan verschillende materialen voldoen. Tegenwoordig zijn deze hulpmaterialen allemaal op het internet verkrijgbaar. Bestel verband en geneesmiddelen bij een drogist online, zodat je in gevaarlijke situaties bent voorbereid.

Geplaatst door