Menu
Hart en vaatziekte / Ouderdomsziekte

Trombose: wat is het en wat kun je er tegen doen?

Elk uur krijgen ruim elf mensen in Nederland trombose. Helaas overleven drie mensen deze medische aandoening niet. Bij trombose vormt zich in een ader een bloedstolsel. Dit kan overal in het lichaam voorkomen, van het hart tot de hersenen en de benen. Er zijn een aantal manieren waarop je het risico op trombose kunt vermijden. Mocht de diagnose toch gesteld worden, dan is er een behandeling mogelijk. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Welke groepen lopen een hoger risico op trombose?
Sommige mensen lopen een hoger risico op trombose. Vaak heeft dit te maken met hun levensstijl. Behoor jij tot een van onderstaande groepen? Wees dan voorzichtig en trek aan de bel bij klachten:

  • Rokers
  • Mensen die aan hun onderste ledematen geopereerd worden.
  • Mensen bij wie trombose in de familie voorkomt.
  • Zwangere vrouwen.

Trombose: de cijfers
De wereldwijde cijfers over trombose zijn schokkend. Het precieze aantal mensen dat getroffen wordt door deze aandoening is onbekend. Feit is wel dat er Verenigde Staten jaarlijks maar liefst 900.000 mensen getroffen de diagnose trombose krijgen. Van deze groep sterven er zo’n 60.000 tot 100.000 aan deze aandoening. Sterker nog, 10 tot 30 procent van de mensen sterft binnen een maand na de diagnose.

Na 10 jaar opnieuw diagnose
Bij mensen die een trombose hebben gehad, heeft 30 tot 50 procent te maken met langdurige complicaties zoals zwelling, pijn en verkleuringen. Een derde van de mensen met trombose krijgt het binnen tien jaar weer.

Hoe verklein je de kans op trombose?
Er zijn verschillende manieren om de kans op trombose te verkleinen. Zo is het altijd verstandig om te stoppen met roken. Vermijd daarnaast zout- en suikerinname om je bloeddruk te verlagen. Heb je last van overgewicht? Probeer dan een aantal kilo’s kwijt te raken door op dieet te gaan of te gaan sporten. Fietsen of hardlopen is bijvoorbeeld een gezonde manier van bewegen.

Strek je benen regelmatig
Probeer niet te lang te zitten. Soms is dit noodzakelijk, bijvoorbeeld tijdens een lange vliegreis. Maar eenmaal in de lucht kun je opstaan en even een paar minuten lopen om de kuiten te strekken. Draag tijdens het afleggen van lange afstanden bovendien geen strakke kleding, om beknelling te voorkomen.

Hoe behandel je trombose?
Helaas krijgen honderden mensen jaarlijks te horen dat ze lijden aan ‘diep veneuze trombose’. Het is belangrijk om deze aandoening zo snel mogelijk te behandelen. Daarmee verklein je het risico op levensbedreigende complicaties. Zo kan er een longembolie ontstaan wanneer het bloedstolsel afbreekt. Het komt dan in het bloed en blokkeert een slagader in de long. Jaarlijks overlijden er helaas teveel mensen aan deze complicatie. Door medicatie kan dit voorkomen worden. Meestal schrijft de huisarts bij de diagnose ‘diep veneuze trombose’ bloedverdunners voor. Deze medicatie zorgt ervoor dat de bloedklonter niet verder groeit en voorkomt verdere bloedklonters.

Trombose thuis behandelen

Voor een behandeling van trombose hoef je niet in het ziekenhuis te blijven. Je kunt ook thuis antistollingsmedicatie innemen. Doorgaans schrijft de huisarts deze medicatie al voor wanneer je nog in het ziekenhuis ligt. Je ontvangt gedetailleerde instructies om de doses thuis in te nemen. Een kuur duurt meestal drie tot zes maanden. Volg de instructies van de arts altijd nauwkeurig op. Teveel antistollingsmedicatie kan leiden tot teveel verdunning van het bloed, en dit brengt weer andere complicaties met zich mee. Hou je daarnaast goed aan deze regels:

  • Neem je medicatie iedere dag op hetzelfde tijdstip in.
  • Verander of stop niet met je huidige medicatie, tenzij jouw arts daar om vraagt.
  • Neem geen aspirine en medicijnen die aspirine bevatten. Vermijd ook niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen, zoals ibuprofen (Motrin, Advil) en naproxen (Aleve).
  • Mis je een dosis? Bel dan zo snel mogelijk de huisarts.
  • Laat aan andere artsen en de tandarts weten dat je antistollingsmiddelen gebruikt.
  • Eet een gezond en evenwichtig dieet.

Zo verlicht je de symptomen van trombose

Wie zijn of haar medicatie goed inneemt en zich houdt aan bovenstaande regels zal merken dat de klachten van trombose snel afnemen. Je hebt bijvoorbeeld minder last van symptomen als pijnlijke en gezwollen benen. Vaak treedt dergelijke pijn op in de kuiten. Het voelt als kramp, en dat is natuurlijk niet fijn. Heb je helaas nog steeds last van symptomen? Op deze manieren kun je de pijn verlichten:

  • Draag compressiekousen. Deze kousen zijn speciaal aangepast en zitten strak om de voeten. Ze zitten geleidelijk losser op het been. Daardoor ontstaat er een zachte druk die voorkomt dat het bloed gaat stollen.
  • Leg je been af en toe wat hoger. Daarbij moet je voet hoger zijn dan je heup.
  • Probeer zoveel mogelijk te wandelen, bij voorkeur drie tot vijf keer per dag. Daarmee verbeter je namelijk de bloedstroom naar je benen, waarmee je het risico op trombose meteen verkleint.