Menu
Stress

Chronische stress: hoe werkt het en hoe laat je dit los

Stress hoeft niet schadelijk te zijn, het houdt ons scherp in situaties waar gevaar dreigt. Ook kan stress onze concentratie tijdelijk verbeteren, waarmee ons prestatievermogen groeit. Niet iedere vorm van stress draagt echter bij aan ons kunnen. Onderscheid wordt gemaakt tussen een gezonde stress respons en een zogenaamde toxische stress respons. Het verschil hierbij zit in het feit, dat een toxische stress respons veel langer aanhoudt dan een gezonde reactie op een dreigend gevaar. Deze toxische stress is ook nadat het gevaar geweken is nog te merken.

In dit artikel lees je meer over de werking van toxische, chronische stress. Hoe werkt dit en hoe los je het op? Het is belangrijk om de tekenen van chronische stress niet te negeren. Door de bron van de stress aan te pakken, zal je beter in je vel zitten en je gelukkiger voelen.

Het ontstaan van stress in ons lichaam

De hele dag door werken er radertjes in onze hersenen. Ook wanneer we slapen! Deze radertjes proberen een mogelijke dreiging te detecteren en je vervolgens te waarschuwen. Denk aan een situatie, waarbij je plotseling wakker schrikt van een hevige knal in de omgeving van je woning. Het moment van wakker schrikken wordt veroorzaakt door de HPA-as, wat staat voor Hypothalamic-Pituitary-Adrenal. Je komt in een adrenaline rush, waarbij je eerste reactie is: overleven.

Zodra de situatie nader beoordeeld is en het gevaar geweken lijkt te zijn, neemt het gevoel van plotseling stress af. De adrenaline die door je lichaam stroomt leidt er vaak nog wel toe, dat je enige tijd wakker blijft liggen. Dit komt overigens niet alleen door de adrenaline, maar ook doordat er cortisol wordt aangemaakt. Dit verhoogt de suikerspiegel, waardoor je plotseling meer energie hebt.

Van gezonde stress naar chronische stress   

De stap van gezonde stress, zoals dat reeds beschreven werd, naar toxische of chronische stress is relatief simpel: het lichaam keert niet terug naar de rusttoestand, maar blijft alert. Als gevolg hiervan blijft het lichaam werken om die alertheid mogelijk te maken. Iets wat uiteindelijk leidt tot uitputting. Het resulteert in vermoeidheid, je bent mogelijk sneller prikkelbaar en het is lastig om je emoties onder controle te houden.

Chronische stress kan verschillende oorzaken hebben. Een harde knal is daar normaliter geen voorbeeld van. Wel kunnen gebeurtenissen uit het verleden, bijvoorbeeld uit je kindertijd, het voortdurende gevoel van stress veroorzaken. Tot het moment dat deze gebeurtenissen verwerkt zijn, zal de stress aanhouden. Ook financiële problemen kunnen voor een voortdurend gevoel van stress zorgen.

Leer gebeurtenissen op te zoeken en te accepteren

Het verwerken van gebeurtenissen uit het heden en verleden begint bij een stukje acceptatie. Gebeurtenissen uit het verleden kunnen niet meer veranderd worden. De strijd met de wil om zaken te veranderen win je niet. Door deze gebeurtenissen te leren accepteren, krijgt je lichaam de rust die het als gevolg van de chronische stress nodig heeft. Tegelijkertijd draagt het accepteren van de bron van deze stressgevoelens bij aan het afnemen hiervan. Je zal lekkerder in je vel zitten en daarbij energieker aan een nieuwe dag beginnen.

Niet altijd is direct duidelijk waar zich de bron van de chronische stress bevindt. Vaak ligt er voor de daadwerkelijke bron een dekmantel. Denk aan een gevoel van onzekerheid, wat voor stress kan zorgen. Die onzekerheid is mogelijk echter niet de oorzaak van de chronische stress die je ervaart. Vaak komt iets als onzekerheid voort uit bijvoorbeeld een pesterij in de kindertijd. Door te zoeken naar de oorzaak achter de oorzaak die als dekmantel dient, kun je starten met het stukje acceptatie. Mocht je dit erg lastig vinden, dan kan een psycholoog hulp bieden.

Tips om chronische stress los te laten

Nu je weet hoe chronische stress werkt en waar dit vandaan kan komen, is het zaak om dit los te leren laten. Een leven met chronische stress is niet prettig! Onderstaand vind je vijf handige tips, die je kunnen helpen om te herstellen van een gevoel van chronische stress.

Tip 1: zorg dat je voldoende beweegt

Beweging is een belangrijke vorm van ontspanning. Door dagelijks bij de lunch een half uurtje te wandelen, krijg je frisse lucht binnen, neemt je lichaam vitamines op en heb je de mogelijkheid om de zinnen even te verzetten. Ook een uurtje joggen aan het eind van de werkdag of bijvoorbeeld een ronde fietsen kan helpen.

Tip 2: bereik je innerlijke rust

Zorg voor een innerlijke rust, door bijvoorbeeld ademhalings- en ontspanningsoefeningen uit te voeren. Op internet vind je talloze voorbeelden van dergelijke oefeningen. Vaak heb je aan een stapeltje handdoeken of bijvoorbeeld een yogamat voldoende. Het helpt je los te raken van de stressgevoelens.

Tip 3: volg een online cursus 

Vergelijkbaar met het uitvoeren van oefeningen om tot een volledige innerlijke rust te komen, kan ook het volgen van een cursus over het loslaten van chronische stress interessant zijn. Dit kan tegenwoordig online!