Gezin

Het vinden van een huurwoning voor mindervalide

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Het is een probleem waar iedere mindervalide persoon wel mee te maken heeft gehad: het vinden van een huurwoning. Dat is soms nog erg lastig, al is het maar omdat het overgrote deel van alle huizen helemaal niet aangepast is op de behoeften en benodigdheden van iemand die mindervalide. Gelukkig is het door de opkomst van het internet allemaal nét wat makkelijker geworden om een geschikte woning te vinden, maar daarvoor moet je wel weten waar je het beste kunt zoeken. In deze blog leggen we je uit waar je het beste een huurwoning met genoeg faciliteiten kunt vinden.

Allereerst is het een goed plan om te kijken in welke gemeente je wil wonen, en in wat voor prijsklasse je huurwoning moet vallen. Vooral als je een goedkopere woning wil huren kan het zijn dat je voorrang krijgt op een bepaalde woonruimte. Daarvoor kun je het beste even naar de gemeente gaan – die weten precies wat voor regels en voorwaarden zij daarover hebben. Bovendien zijn dit vaak woningen waar je een huisvestingsvergunning voor nodig hebt. In tegenstelling tot de meeste andere mensen, hoeven mindervaliden voor zo’n vergunning niet aan bepaalde eisen te voldoen (zoals dat je al eerder in de gemeente woonde of dat je er nu werkt of studeert).

Voorrang krijgen op een woning

Als je een lager inkomen hebt en in aanmerking wil komen voor voorrang bij het toewijzen van een woning, kom je al gauw terecht bij een sociale huurwoning. Daarvoor moet je je over het algemeen inschrijven bij een woningcorporatie of woningbouwvereniging. Je kunt bij zo’n vereniging vragen naar de mogelijkheden voor mindervaliden. Vaak staat er op de site van zo’n vereniging expliciet bij iedere woning vermeld op welke verdieping die zich bevindt en of die geschikt is voor mindervaliden.  Schrijf je het liefste zo snel mogelijk in als je weet dat je naar een bepaalde stad wilt en een goede vereniging hebt gevonden. Hoewel er soms ook wel huurders geselecteerd worden met een lotingsysteem of door de woning aan te bieden aan de eerste reageerder, wordt er vaak ook met wachtlijsten gewerkt. Het is daarbij niet ongewoon dat je maanden of jarenlang wacht op een woning.

Particulier huren

Mocht je geen goede vereniging gevonden hebben of geen zin hebben om lang op een wachtlijst te staan, dan kun je ook nog altijd een huurwoning in de vrije sector zoeken. Als je een duurdere huurwoning wil, bijvoorbeeld omdat je een groter gezin hebt, is de vrije sector meestal de enige optie. Gelukkig vind je op de vrije sector meer woningen, en meer verschillende soorten woningen.  Op de sites van de meeste woningbouwverenigingen staan ook wel een aantal woningen in de vrije sector, maar je kunt ook gewoon rondkijken op de meeste grote woningverhuursites van Nederland. Nadat je daar je toekomstige woonplaats en prijsklasse van voorkeur ingevuld hebt, vind je meestal ergens een balk waar je je zoekopdracht kunt verfijnen. Op veel sites vind je daar ook een kopje zoals toegankelijkheid, waar je kunt kiezen voor een huurwoning die speciaal gebouwd of aangepast is voor mindervaliden. Als je daar je voorkeur aangeeft, zie je meteen alle woningen die geschikt voor je zijn binnen je aangegeven zoekgebied.

Woningen die speciaal bedoeld zijn voor mindervaliden zijn dan wel in de minderheid, met wat zoekwerk op het internet is het nu een stuk makkelijker om een woning te vinden dan even geleden. Met deze tips wordt het vinden van een geschikte woning hopelijk een stuk minder stressvol. Veel succes met het vinden van jouw perfecte huurwoning!

 

.

Pin It