Health Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Dit spreek je af met je gezin omtrent tv kijken

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt, ruzie in huis om wat er op TV bekeken wordt. De ene wilt de nieuwste aflevering van GTST zien, terwijl de ander per se Say Yes To The Dress op de kijkbuis moet hebben. Het is dan ook helemaal geen slecht idee om wat afspraken te maken met je gezin omtrent het tv kijken. Zo voorkom je discussies en kan iedereen ontspannen genieten van wat entertainment.

Beperk de tijd voor het scherm

Als eerste is het verstandig om het tijdsbestek waarin kinderen aan het beeld gekluisterd zitten wat te beperken. Zo kun je er bijvoorbeeld ’s avonds gezellig samen televisie kijken, en mag er daarna een uurtje op tablet of telefoon ‘gespeeld’ worden. Zo voorkom je vierkante ogen, verbeter je het humeur van alle gezinsleden en breng je samen meer quality time door. Daarbij is het ook nog eens heel gezond.

Werken met themadagen: leuk en gemakkelijk

Door te werken met verschillende themadagen maak je het televisie kijken niet alleen een stuk leuker, ook de afspraken worden een stuk gemakkelijker nageleefd. Heb bijvoorbeeld iedere vrijdag en zaterdag avond een film avond. Iedere film avond mag een ander gezinslid de film van die avond uitkiezen. Een andere avond kan bestemd zijn voor een specifieke tv-show (denk hierbij aan Sterren Dansen op het IJs, The Voice of een dergelijk entertainment programma) die gezellig met het hele gezin samen bekeken wordt. Zo is er geen discussie nodig en breng je ook nog wat gezelligheid in huis.

Beperk de mogelijkheden en voorkom discussie

Door de ruimte voor discussie en onvrede zo klein mogelijk te maken, behoudt je een fijne ontspannen sfeer in huis. Zo kun je bijvoorbeeld tijdsvlakken bespreken waarop een specifiek gezinslid zijn of haar programma kan kijken. Zo kan dochter bijvoorbeeld van 7 tot 8 ’s avonds haar show kijken, kan zoon van 8 tot 9 zijn programma kijken en kijkt vervolgens om 9 uur het hele gezin gezellig samen een film.

Je mag ook nee zeggen

Je probeert zaken in huis vaak zo goed en soepel mogelijk te laten verlopen. Hoe minder discussie hoe beter, en het liefste toveren we bij iedereen een grote glimlach op het gezicht. Toch lukt dat gewoon niet altijd zoals we zouden willen. Durf dan ook op tijd gewoon ‘nee’ te zeggen. Uiteindelijk zal er toch een persoon in huis moeten zijn die duidelijk de leiding neemt, ook al wordt dit niet altijd gewaardeerd. Het resulteert hoe dan ook in een ontspannen, fijne sfeer in huis.

Geplaatst door