Menu
Kinderen

Hoe herken je Roodvonk?

Roodvonk is een kinderziekte die vooral voorkomt bij kinderen van 3 tot 6 jaar, het is een infectieziekte die door een bacterie ontstaat.

Het oplopen van roodvonk gebeurd via de mond of de neus, de besmetting vind plaats door te hoesten en niezen. In sommige gevallen wordt het ook via lichamelijk contact overgebracht.

Symptomen
De symptomen van roodvonk verschijnen 1 tot 7 dagen na de dag waarop de besmetting plaatsvond. Het begint met plotseling verlies van eetlust, keelpijn, snel oplopende koorts (40+ graden) en pijnlijke klieren in de keel. Kenmerkend voor roodvonk is de “aardbeientong”. De tong wordt eerst wit en na drie dagen wordt deze rood, dik en bobbelig, vandaar de naam ”aardbeientong”. Wanneer dit overgaat slaat roodvonk uit op de huid: deze wordt roze tot rood, als eerst ontstaat het bij de oksels en liezen, maar al snel wordt het grootste deel van de huid erbij betrokken. De koorts daalt binnen drie tot vijf dagen.

Medicijnen
Roodvonk gaat over het algemeen binnen een week tot tien dagen vanzelf weer over, maar wanneer uw kind zich ziek voelt kunt u daar een paracetamol tegen geven. Een paracetamol bestrijd niet de klachten die typisch bij roodvonk horen maar kunnen de koorts en lusteloosheid wel aangaan. Er bestaat geen vaccin tegen roodvonk

Advies
Geef uw kind voldoende rust, ook veel drinken is raadzaam. Daarnaast zijn ijsjes geen overbodige luxe. Wanneer uw kind zich weer beter voelt kan het (na herstel) weer naar school, de besmettingsperiode is dan al voorbij. Wanneer iemand voor een tweede keer roodvonk krijgt, verloopt de ziekte minder ernstig..