Menu
Voeding

Smeren met zachte margarine is gezonde ontbijtgewoonte

Brood besmeren met zachte margarine is gezond, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Een dagelijks ontbijt met twee boterhammen, besmeerd met zachte margarine, verlaagt het cholesterolgehalte met 5%. Smeren met roomboter gaat daarentegen gepaard met een cholesterolstijging. Olijfolie heeft geen invloed op het cholesterolgehalte.

Dit blijkt uit een wetenschappelijke studie naar ontbijtgewoonten. De resultaten van deze studie laten wederom zien dat niet alle vetten slecht zijn. Gezond eten betekent niet vermijden van vet, maar kiezen voor gezonde vetten. In zachte margarine zitten goede, meervoudig-onverzadigde (zogenaamde ‘essentiële’) vetten. Deze vetten hebben een gunstige invloed op het cholesterolgehalte, en zijn goed voor hart en bloedvaten.

Niet alle vetten zijn gelijk
In het onderzoek kregen 53 vrouwen gedurende 3 periodes van een maand een ontbijt bestaande uit 2 geroosterde boterhammen, met zachte margarine, roomboter of olijfolie, maar zonder beleg. Na iedere ontbijtperiode werd het cholesterolgehalte van de deelnemers gemeten. Smeren met margarine bleek het gezondst. In de periode dat de deelnemers zachte margarine gebruikten, daalde het cholesterolgehalte significant. Olijfolie had nauwelijks invloed op het cholesterolgehalte en het gebruik van roomboter ging gepaard met een stijging van het totale cholesterolgehalte.