Menu
Overlijden

Gezonde voeding en leefstijl: ook op hoge leeftijd minder kans op sterfte

Ouderen die zgn. mediterrane voeding gebruiken, leven gemiddeld langer dan generatiegenoten die een “gewoon” voedingspatroon hebben. Mediterrane voeding is rijk aan groenten, fruit, granen, peulvruchten, vis en olijfolie en bevat weinig vlees en zuivelproducten. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek, verricht door Wageningen Universiteit en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in Bilthoven, waarvan de resultaten vandaag worden gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Journal of the American Medical Association. In het onderzoek is tussen 1990 en 2000 een groep ouderen nauwkeurig gevolgd. Van de groep met de mediterrane voedingsgewoontes overleed tijdens de onderzoeksperiode ruim twintig procent minder dan de reguliere groep die dat voedingspatroon niet volgt.

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat ouderen die mediterrane voeding gebruiken over een periode van tien jaar 20 procent minder risico op sterfte lopen dan ouderen die dat eetpatroon niet volgen. Niet-roken, matig alcoholgebruik en matige tot intensieve lichaamsbeweging verlagen elk afzonderlijk het risico op sterfte met 20 tot 35 procent. Ouderen die alle vier onderdelen van een gezonde leefstijl volgen, blijken over een periode van tien jaar 60 procent minder kans op overlijden te hebben, vergeleken met ouderen die deze leefstijl niet of gedeeltelijk volgen.

Deze resultaten zijn afkomstig van een Europees project dat door Wageningen Universiteit en het RIVM wordt uitgevoerd. Aan dit zogenoemde HALE (Healthy Ageing: Longtudinal study in Europe) project namen 1507 mannen en 832 vrouwen uit elf Europese landen deel. Deze landen zijn: België, Denemarken, Frankrijk, Finland, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland (Culemborg en Zutphen), Portugal, Spanje en Zwitserland. De deelnemers waren tussen de 70 en 90 jaar oud in 1990, het jaar waarin de informatie over voeding en leefstijl factoren werd verzameld. Tussen 1990 en 2000 overleden 935 personen en werd informatie over doodsoorzaken verzameld.