Menu
Sportvoeding

Waarom proteïne shakes als u sport?

Wanneer u veel sport is het belangrijk dat u voldoende proteïne (eiwitten) binnen krijgt. Dit is de reden dat veel mensen die veel sporten en dan met name die krachttraining doen aan de proteïne shakes zitten.

Vaak wordt er gedacht dat alleen bodybuilders of gewoon jongens die veel naar de sportschool gaan zo breed zijn, omdat ze aan de proteïne shakes zitten. Dit is een misverstand. Deze shakes zorgen alleen maar voor het herstellen van uw spieren en het ondersteunen van de spieropbouw. Zo kunnen uw spieren sneller weer trainen en wordt de kans op blessures verminderd.

Wat doet proteïne voor uw spieren?
Tegenwoordig worden shakes ook door mensen gebruikt om af te vallen. Eiwitten kunnen heel goed helpen bij het het afvallen. Als u gewoon door minder eten gaat afvallen verliest u vaak ook gezonde spieren. Het doel van afvallen is vet verliezen en geen spieren. Wanneer u alleen spieren verliest blijft er nog vet over en ziet u er minder strak uit. Hoe meer spieren u heeft hoe hoger uw vetverbranding is. Spieren verbranden zelfs calorieën wanneer u alleen maar op de bank zit.

Eiwitten
Eiwitten (proteïnen) zijn de bouwstenen van onze spieren. Als u af gaat vallen en geen extra eiwitten neemt dan kiest uw lichaam om als eerste spiermassa als brandstof en laat het u vet dus gewoon met rust. Wanneer u voldoende eiwitten neemt beschermen ze uw spieren tegen afbraak en wordt uw vet als brandstof gebruikt in plaatst van uw spieren.

Eiwitten uit gewoon eten
U kunt natuurlijk proberen uw eiwitten te halen uit voedsel zoals: biefstuk, kipfilet, visfilet, tonijn, rosbief ect. Dit zijn allerlei goede eiwit bronnen, maar doe hoeveelheid die u echt nodig heeft is heel moeilijk uit uw eten te halen. Dan heb ik het niet eens over de hoeveelheid maar over de prijs. Wanneer u meer sport heeft u ook meer eiwitten nodig.

Hoeveel moet u binnen krijgen?
De standaard rekensom die gebruikt wordt om in ieder geval de minimumhoeveelheid proteïne voor een persoon te berekenen is door het lichaamsgewicht in kilo’s te vermenigvuldigen met 0,8. De uitkomst is de hoeveelheid grammen een persoon per dag minimaal binnen zou moeten krijgen. Wanneer u sport is dit dus wel iets meer.