Menu
Vitamine en voedingsstoffen

Zo behoud je vitamines tijdens het bereiden van je eten

Voor een gezonde stofwisseling heeft ons lichaam vitaminen, eiwitten en mineralen nodig om het lichaam vitaal te houden en zich te beschermen tegen schadelijke stoffen. Vitaminen verhogen onze weerstand en zijn belangrijk voor de werking van onze bloedsomloop, onze organen en de zenuwen. Tijdens het koken gaan veel vitaminen die aanwezig zijn in groente, vlees, vis of andere voedingsproducten verloren door het proces van verhitting. Het is dus voornaam te weten hoe we het verlies van vitaminen in ons gekookte eten kunnen verminderen.

Gevoelig
Vitaminen als B1, vitamine C en foliumzuur zijn ontzettend gevoelig voor verhitting. Bij temperaturen hoger dan 100 graden, zoals vaak het geval is bij bakken en frituren, gaat een groot deel verloren. Daarbij speelt ook de combinatie met blootstelling aan lucht mee, zoals vaak het geval is tijdens het koken. Natuurlijke vitaminen en mineralen die aanwezig zijn in veel voedingsproducten gaan dus verloren door het kookproces. Echter heeft koken voor sommige groenten wel een voordelig effect. Met name zijn vitaminen uit wortelen en tomaten sneller beschikbaar na het koken, dan in hun rauwe variant.

Vitaminen behouden
Vitaminen behouden tijdens het bereiden van je eten kan op verschillende manieren.
Eet vers. Tijd zorgt ervoor dat veel vitamines bij geoogst fruit of groente verdwijnt.
Bewaar voedsel op een donkere plek. Vitaminen gedijen in het donker. Het is dus raadzaam om licht te vermijden.
Pocheer waar mogelijk. Vis, vlees en eieren lenen zich uitstekend voor het pocheren. Je houdt de temperatuur onder de 100 graden.
Stoom. Het kookvocht zorgt ervoor dat vitaminen en mineralen blijven behouden. Ook verlies je de aroma’s niet.
Wok. Tijdens het wokken schroeit vlees snel dicht. Hierdoor kan vleessap niet ontsnappen. Het kort bakken van groenten zorgt ervoor dat ze knapperig blijven en voor vitaminebehoud.
Snij snel en zo kort mogelijk voor de bereiding. Klein snijden zorgt voor verlies van vitaminen.
Gebruik zo min mogelijk water. In gekookt water lossen veel stoffen zich op.
Voeg zout toe na het opdienen van het gerecht. Zout trekt vocht, en dus vitaminen, uit voedsel, dus deze kun je het beste na het opdienen aan je gerecht toevoegen.

Het gebruik van Combisteamers
Bij eten gaat het erom dat de voedingsstoffen worden opgenomen door je lichaam. Rauw voedsel heeft een hoog gehalte aan voedingswaarde, maar kost het lichaam veel energie om te verteren. Een goede optie om vitaminen en andere essentiële voedingsstoffen te behouden is het gebruik van combisteamers. Dit multifunctionele apparaat dat nauwkeurig is af te stemmen, maakt gebruik van een stoomfunctie. Waterdamp wordt toegepast om het eten te verhitten. Eiwitten blijven zo compleet, in plaats van kapot gekookt. Niet alleen wordt de vitamine in het voedsel behouden, ook blijft de smaak van het voedsel bewaard.