Menu
Vrije tijd

Wat je allemaal met (g)een pan kunt doen!

Kamperen is leuk. Maar wel primitief en simpel. Daarbij is één van de grootste uitdagingen om een culinair gerecht op tafel te zetten als je slechts één pan tot je beschikking hebt. Dit betekent dat je al gauw aangewezen bent op een soepje of bruine bonenprutje uit de wokpan. Vind je het fijn om wat inspiratie op te doen voor jouw campingmaaltijden of heb je thuis ook een beperkt aantal kookpitten? Dan zijn de recepten ook zeer geschikt. Lees en huiver!

Helemaal geen pan!

Beperkte gaspitjes, lekker aan het kamperen met een basic uitrusting of geen zin om af te wassen? Dan kun je kiezen voor een gerecht zonder pan. Het is belangrijk voor een gerecht zonder pan dat je kant-en-klare basis ingrediënten kiest die geen bereiding nodig hebben. Denk hierbij aan gerookt vlees, voorgegaarde groenten, rauwe groenten en zuivel. De koolhydraten kun je toevoegen door te kiezen voor stokbrood of geroosterd brood.

Maaltijdsalade. Waarschijnlijk denk je nu als eerste aan een maaltijdsalade en dat is ook precies wat je erg gemakkelijk kunt maken zonder pan. Om te variëren binnen een salade, kun je kiezen voor verschillende soorten sla, witlof, witte kool of rauwe andijvie. Om jouw salade naar een culinair niveau te tillen, kun je voor de invulling denken aan ingrediënten als gerookte kip, croutons, zongedroogde tomaatjes, mango en blauwe kaas.

Garnalencocktail & groentecarpaccio. Als je geen zin hebt in een salade, kun je ook een andere weg in slaan. Wat dacht je van een garnalencocktail, waar je enkel ijsbergsla, cocktailgarnalen, cocktailsaus, walnoten en knoflook voor nodig hebt? Heel leuk om te serveren en heel geschikt als panloze maaltijd. In dit rijtje past tevens de groentecarpaccio goed thuis. Snijd bijvoorbeeld voorgegaarde bietjes in dunne plakjes en serveer het met alles wat jij lekker vindt: feta, pijnboompitten, rucola, tomaatjes en munt.

Geen pan, maar wel een rijstkoker, broodrooster of oven.

Je hebt geen pan tot je beschikking (of je hebt geen zin om af te wassen), maar wel een rijstkoker, broodrooster of oven. Deze keukenapparaten zijn allemaal aan te sluiten op een stopcontact en dus ietwat gemakkelijker aan te sluiten dan een gaspitje. Daarnaast zijn er meerdere accessoires voor in de auto te koop waar je een hoop voordeel uit haalt tijdens het kampeeravontuur. Zo kun je de auto accessoires van Belkin aansluiten op je auto, maar ook een heus oventje voor onderweg.

De rijstkoker. Je kunt zowel rijst, couscous en risotto klaarmaken in je rijstkoker, waardoor je heel eenvoudig koolhydraten toevoegt aan een gerecht. Tijd voor een couscous salade, gevulde paprika (met couscous, ui en feta) of andere rijstmaaltijd!

De broodrooster. Ook met een broodrooster kun je veel lekkere gerechten maken. Denk bijvoorbeeld aan een pitabroodje of panini, gevuld met groente, tonijn en kaas. Gouden tip: zet de broodrooster op z’n kant, zodat de gleufjes zijwaarts liggen. Hiermee voorkom je dat de kaas uit het pitabroodje loopt en je een enorme kliederboel veroorzaakt. Daarnaast kun je een smakelijke clubsandwich in elkaar zetten met een knapperig, geroosterd broodje.

Eén pan tot je beschikking

Je hebt één pan tot je beschikking en daar moet je het meedoen. Gelukkig zijn er op internet veel recepten te vinden voor een eenpansmaaltijd. Deze kun je thuis al opslaan en tijdens het koken openen, terwijl je toestel in een telefoon accessoire rechtop staat. Vaak kun je de recepten ook in de vorm van een video bekijken. Hiervoor is het handig om je oordopjes mee te nemen, zodat je geen last hebt van het campingrumoer.

De leukste inspiratie voor éénpansgerechten:

De omelet. De omelet is het meest veelzijdige stukje… ei! Je kunt er letterlijk alle kanten mee op. Vul de omelet met jouw favoriete groente, zoals tomaatjes, paprika, prei, ui, courgette of verse spinazie. Daarnaast is het verstandig om het gerecht aan te vullen met vlees of vleesvervangers, zodat de omelet een vullend gevoel geeft. Het is aan te raden om vlees te gebruiken wat niet lang hoeft te bakken, zoals kleingesneden kipfiletblokjes, een salamiworst of geraspte kaas.

Koolhydraten, groente & vlees. De koolhydraten, groente, vleesmaaltijd is ook met een pan zeer eenvoudig te bereiden. Tijd om lekker te wokken! Je bakt zowel de kipfilet als het bami vlees in één pan gaar en vult het vervolgens aan met groenten en eiernoedels. Reken maar op veel nieuwsgierige campingburen die graag willen weten wat er bij jou zo lekker ruikt.

Aardappelgratin. In aardappelen zitten veel goede mineralen, waardoor het zeker een aanrader is om deze koolhydraatbron ook tijdens je vakantie te nuttigen. Wat kun je doen? Maak een aardappelgratin! Snijd je aardappelen in dunne plakjes en bak ze tegelijk met wat ui in de pan. Vervolgens voeg je hier een eiermengsel met blokjes chorizo aan toe. Je kunt er naar eigen smaak wat (oude) kaas aan toevoegen. Yummie!

Pizza wraps. Wraps horen eigenlijk thuis in het rijtje zonder pan, maar ook met pan kun je er iets culinairs van maken. Als je een pan tot je beschikking hebt dient de wrap namelijk als bodem van een pan-pizza. Beleg de wrap met tomatensaus of crème fraîche en vul aan met tomaatjes, parmaham, rucola en Parmezaanse kaas.

Nacho’s. Wist je dat je voor het maken van nacho’s helemaal geen oven nodig hebt? Zo kun je de nacho’s in een pan bakken en de kaas erop laten smelten door de deksel van de pan er een tijdje op te doen. Vervolgens serveren met koude crème fraîche en zelfgemaakte quacamole en klaar is jouw luxe camping snack!

Wat is jouw favoriete eenpansgerecht?