Menu
Ziektebeelden

Wat houdt acne in?

Acne komt vaak voor in de pubertijd en adolescentie. Dit komt vooral door de hormonale veranderingen die plaatsvinden. Sommige jongeren hebben er veel last van en andere nauwelijks. Ook buiten deze levensfase kunnen sommige mensen last krijgen van acne.

Hoe komt het?
In de huid zitten miljoenen talgklieren. Deze produceren talg die de huid vet houdt. Bij acne is er sprake van een toename van de vet productie. Hierdoor raken uw talgkliertjes verstopt. Een ontsteking ontstaan doordat een talg pop (mee-eter) een talgklier afsluit.Het opgehoopte huidsmeer verandert van samenstelling en veroorzaakt een ontsteking van en rond de talgklier. In de huid zien we dan een rode gevoelige pukkel verschijnen. Als zich in die ontsteking pus vormt wordt de pukkel een puistje met een gele kop. Later, als de ontsteking genezen is, kan er een litteken zichtbaar blijven in de huid, zeker als deze beschadigd is door het hardhandig uitdrukken van het puistje.

Wat kunt u er zelf aan doen?
Zorg er voor dat je je huid regelmatig reinigt met lauw water. Gebruik hier bijna geen zeep bij! Gebruik zo min mogelijke cosmetica en helemaal geen make-up op vettige basis! Hierdoor raken talgklieren nog sneller verstopt. Ook het gebruik van producten zoals foundation kunt u beter links laten liggen. Verwijder make-up met lauw water.

Bij de apotheek zijn middelen te verkrijgen die u kunnen helpen bij het verminderen of zelf weghalen van acne. Al heeft het natuurlijk wel tijd nodig.