Menu
Vitamine en voedingsstoffen

Waarom Vitamine D belangrijk is

Een gebrek aan vitamine D kan je gezondheid op een serieuze manier benadelen. Weten waar deze vitamine goed voor is (en waarom een voldoende gehalte in het lichaam noodzakelijk is), is dan ook erg belangrijk.

Wat doet vitamine D?
Deze vitamine is zeer belangrijk voor een goede algemene gezondheid en sterke en gezonde botten. Mensen met een gebrek aan deze vitamine kunnen (zeker op latere leeftijd) te maken krijgen met broze botten en botbreuken. D-vitaminen zijn tevens een belangrijke factor bij zorgen dat je spieren, het hart, de longen en de hersenen goed functioneren en dat het lichaam infecties te lijf kan gaan.

Vitaminen zijn chemische stoffen die nodig zijn voor het (goed functioneren van het) lichaam. Deze natuurlijke stoffen zijn van vitaal belang voor iedereen en zorgen ervoor dat je lichaam goed werkt, in staat is om te vechten tegen ziektekiemen en goed kan genezen.

Vitamine D en zonlicht
Het verband tussen D-vitaminen en sterke gezonde botten werd vele jaren geleden ontdekt door artsen die tot de conclusie kwamen dat zonlicht, omgezet in het lichaam in deze vitamine, bij kinderen de botaandoening rachitis kon voorkomen. Tegenwoordig wordt deze vitamine gezien als een essentieel onderdeel van een goede gezondheid. Recent onderzoek toont aan dat D belangrijk is voor de preventie en behandeling van een aantal ernstige langdurige gezondheidsproblemen. Uiteraard kan het lichaam deze vitamine zelf produceren uit zonlicht.

Het is tevens mogelijk om supplementen van deze vitamine in te nemen. Een zeer gering percentage van de in het lichaam aanwezige vitamine is afkomstig van voeding. Na het opnemen van zonlicht door het lichaam wordt deze vitamine middels een aantal verschillende processen in het lichaam geproduceerd. Zodra dit proces is afgerond gebruikt het lichaam deze stof om het calciumgehalte in het bloed te reguleren. Tevens is deze stof verantwoordelijk voor een goede ‘communicatie’ tussen cellen, botten en ingewanden in het lichaam.

Het belang van D-supplementen
Bloedonderzoek kan een tekort aan D-vitaminen in je lichaam aanwijzen. Heb je het vermoeden dat jouw lichaam een tekort heeft? Of is jouw lichaam (bijvoorbeeld omdat je vaak nachtdiensten werkt) niet voldoende in staat om D-vitaminen aan te maken? Dan is het innemen van een hoogwaardig supplement zeker aan te raden.