Menu
Vitamine en voedingsstoffen

Waarom glucosamine goed is voor je gezondheid

We willen het liefst allemaal tot op hoge leeftijd fit en gezond door het leven gaan. De werkelijkheid is echter dat dat niet altijd even goed gaat. Met het klimmen der jaren bemerk je dat je lichaam niet meer zo jong en soepel is als voorheen. De spieren en gewrichten worden wat stijver, het kraakbeen in je gewrichten wordt minder elastisch. Dat belemmert je in je dagelijks bewegen, je merkt het bij het opstaan, het traplopen of bij het maken van een wandelingetje. Een van de stoffen die de stofwisseling in het kraakbeen weer naar normale niveaus kan brengen is glucosamine.

Lichaamseigen stof
De stof glucosamine is een aminosuiker en komt bij mens en dier van nature in het lichaam voor. De stof zit echter nauwelijks in voedsel en wordt dus feitelijk uitsluitend door je eigen lichaam aangemaakt. Het is dus een lichaamseigen stof, die in je lichaam belangrijk werk doet. Maakt je lichaam te weinig van deze stof aan, dan kunnen je gewrichten gaan protesteren. Als de glucosamineproductie van je lichaam te laag is, is dat heel vervelend, vooral ook omdat je dan via je normale voedsel de concentratie niet voldoende op peil kunt krijgen en houden. Een speciaal dieet gaat je dus helaas niet helpen. Is er een oplossing? Gelukkig wel!

Als supplement
In je voeding krijg je het dus nauwelijks binnen, maar glucosamine is gelukkig wel als voedingssupplement in te nemen, in verschillende vormen en doseringen. Het voedingssupplement bevat ook vitamine C, dat ook bijdraagt aan het goed functioneren van het kraakbeen.

Glucosamine vind je o.a. in de betere natuurwinkels als Holland & Barrett waar een uitgebreid assortiment aan glucosamine supplementen verkrijgbaar is, voornamelijk in tabletvorm.