Menu
Gezondheid in en om Huis

Verbeter het energielabel van je huis met deze tips

Ieder huis heeft een energielabel die aangeeft of een woning energiezuinig is of niet. In eerste instantie heeft een huis een voorlopig energielabel die gebaseerd is op het bouwjaar en de type woning. Op het moment dat je de woning wilt verkopen of verhuren, heb je een definitief energielabel nodig. Die vraag je aan via www.energielabelvoorwoningen.nl. Hoe groener het energielabel hoe beter, want dat betekent een energiezuiniger huis. Wat kun je doen voor een zo goed mogelijk energielabel? We geven je een aantal tips!

Van top tot teen isoleren

Om te beginnen kun je de woning goed isoleren. Of dit nodig is hangt natuurlijk af van wat voor woning je hebt. Een nieuwbouwwoning zal beter geïsoleerd zijn dan een oude woning. Heb je een oude woning? Dan is het goede nieuws dat je de muren, het dak én de vloer kunt isoleren. Met een lekker warm en comfortabel huis als resultaat. Aan de muren kun je bijvoorbeeld spouwmuurisolatie aanbrengen. Heb je een kruipruimte? Dan kun je aan de onderkant van de vloer isolatie plaatsen. Ook voor het dak heb je speciaal isolatiemateriaal. Belangrijk is wel dat je genoeg mogelijkheden overlaat om het huis te ventileren en om het vocht eruit te laten. Daardoor heb je minder vuile lucht in huis wat beter is voor je gezondheid.

Zonnepanelen installeren

Als je een eigen dak hebt, kun je hier zonnepanelen op installeren. De energie die je daarmee opwekt kun je direct gebruiken voor wat je zelf nodig hebt. Zo douche je lekker duurzaam en verwarm je het huis zonder het milieu te belasten. In het begin is het een investering, maar die verdien je uiteindelijk weer terug met een lagere energierekening. Wat ook weer ten goede komt van je energielabel. Wist je dat tien zonnepanelen op je dak overeenkomt met een spaarrekening waar je 5 procent rente op krijgt? Milieucentraal heeft dit voor je uitgerekend.

Een hr-ketel om je huis voordelig op te warmen

Kies je voor een HR ketel dan wordt je huis snel en goedkoop verwarmd. HR is een afkorting voor hoogrendement wat betekent dat water op een zuinige manier verwarmd wordt. Hiermee verbruik je minder energie dan wanneer je nog een oude cv-ketel hebt. Jaarlijks kun je daarmee mooi besparen op de energiekosten.

Een zonneboiler voor warm water

Zonnepanelen gebruiken de zon voor het opwekken van stroom en zonneboilers gebruiken diezelfde zon om water te verwarmen. Zodoende wordt water voor je huishouden op een milieuvriendelijke manier verwarmd. Dus een zonneboiler is nog een mooie investering waarmee je het energielabel van je woning verbetert.

Energie vergelijken

Al deze duurzame maatregelen vragen eerst om een investering, maar uiteindelijk brengen ze je energiekosten omlaag en pakt het goed uit voor je energielabel. Bovendien kun je subsidie aanvragen voor sommige investeringen, zoals de zonneboiler. We hebben nog een handige tip waarmee je eenvoudig op je energiekosten bespaart: met online energie vergelijken. Het kost je niks, duurt 2 minuten en je weet precies wat de goedkoopste energieleverancier is voor jouw situatie. Want als je dan toch alle energiezaken voor je woning goed aan het regelen bent, kun je net zo goed op zoek naar het beste energiecontract.