Menu
Overlijden

Veel onduidelijkheid over uitvaartverzekeringen

meeuwNa onderzoek van uitvaartverzekeringwijzer.net, welke werd gehouden onder 578 ondervraagden, is gebleken dat er veel misverstanden bestaan omtrent uitvaartverzekeringen. Zo is het bijvoorbeeld zo, dat men denkt dat een uitvaartverzekering in alle opzichten overeenkomt met een overlijdensrisico-verzekering. Daarnaast denkt men dat een verzekeraar hen niet zal accepteren wanneer zij niet gezond zijn.

Het onderzoek liet zien dat 45% van de ondervraagden denkt dat wanneer zij niet gezond zijn, een uitvaartverzekeraar hen niet zal accepteren. En dat, terwijl iedereen geaccepteerd kan en zal worden. Verzekeraars hanteren daarentegen wel hogere premies voor zij, die niet of deels gezond zijn. 25 procent van de ondervraagden heeft hier geen flauw benul van, slechts 30 procent wist hoe de vork in de steel zit.

Geaccepteerd door uitvaartverzekeraar
Ook was er veel onduidelijkheid omtrent het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering. Maar liefst 27 procent gaf aan te denken dat dit hetzelfde is, terwijl dit niet het geval is. De twee verzekeringen verschillen sterk van elkaar. Een overlijdensrisicoverzekering bijvoorbeeld wordt afgesloten voor een bepaalde periode, terwijl een uitvaartverzekering altijd doorloopt. Daarnaast is een duidelijk verschil te aanschouwen als het gaat om de uitkering van het verzekerde bedrag.

De belangrijke verschillen: uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering
Er zijn nog veel meer verschillen te ontdekken, waarover momenteel klaarblijkelijk veel misverstand heerst. Zo vraagt men zich regelmatig af hoe het nu zit met de bankrekening van de persoon die het leven heeft gegeven; daarnaast weet men niet of het geld van de overledene gebruikt mag worden voor het financieren van de uitvaart. Voor de duidelijkheid: nee, dit mag niet. Het is de bedoeling dat nabestaanden met meer ellende dan nodig opgescheept worden. Daarnaast benoemen ondervraagden onduidelijkheid rondom de algemene bekostiging van de uitvaart. Velen denken dat wanneer men een uitvaartverzekering heeft, alle kosten rondom de uitvaart zijn gedekt. Helaas is dit niet het geval – zelfs na de dood betaalt men zich scheel aan het leven. Laat u daarom goed informeren en ga ten rade welke – en óf een – verzekering u genot schenkt. Wilt u meer informatie over de verzekering van uw dood en hoeveel u maandelijks afdraagt aan de overheid, om in zekerheid te kunnen leven? Informeer dan bij uw verzekeringsmaatschappij of die van een ander. Duidelijkheid kan ieder moment worden geschept.

Grote verschillen
Er bestaan grote verschillen tussen uitvaartverzekeringen. Zo zijn er verschillende soorten uitvaartverzekeringen, zoals de naturaverzekering en de kapitaalverzekering. Op de website van het nibud kunt u hier meer informatie over vinden.

Ook is het verstandig om uw uit te zoeken welke uitvaartverzekering de goedkoopste is.

Je kunt hier je uitvaartverzekering vergelijken.