Menu
Zorgverzekering

Toch lagere premie zorgverzekering in 2015?

De afgelopen maanden staat het nieuws bol van de ontwikkelingen rondom de nieuwe zorgverzekering in 2015. Wegens veranderingen in zorgtaken door verzekeraars zou de premie gaan stijgen. Toch is er een manier waarop een premiestijging voor de nieuwe zorgverzekering zoveel mogelijk wordt beperkt. De Consumentenbond roept verzekeraars op om de winst over het afgelopen jaar in te zetten.

Zorgpremie 2015 stijgt met 10 euro per maand
Geruchten over een stijging van de zorgpremie doen al langere tijd de ronde. De inrichting van de AWBZ wordt namelijk gewijzigd. Wie thuis medische zorg krijgt op grond van de AWBZ, regelt dit vanaf 1 januari niet meer via de overheid, maar via de zorgverzekeraar. Daardoor krijgen zorgverzekeraars met meer zorgtaken, en dus meer kosten te maken. De zorgverzekeraars voeren deze kosten door in de premies die verzekerden betalen, wat zou resulteren in een duurdere zorgverzekering.

Begin september lekte het nieuws naar buiten dat de premie voor de basisverzekering waarschijnlijk met tien euro per maand zal stijgen. Het verplicht eigen risico wordt met 15 euro verhoogd naar 375 euro per jaar. De hoogte van de premie is echter een richtlijn voor verzekeraars. Na de officiële bekendmaking van de nieuwe begroting op Prinsjesdag mogen zij hun eigen tarieven bepalen.

Consumentenbond roept op tot beperking van stijging
Enkele partijen, waaronder de Consumentenbond, hebben een oproep gedaan om de zorgpremies zo min mogelijk te laten stijgen. CZ en VGZ hebben al aangegeven aan deze oproep gehoor te willen geven. Zo is CZ van plan om aanspraak te maken op hun reserves. Hiermee kan de verzekeraar echter nog niet beloven dat een lichte stijging van de premie van de baan is. Ook VGZ wil een stijging van de zorgpremie beperken. Ze zal hiervoor een deel van haar winst gaan inzetten.

De eigen bepaling van de zorgtarieven zorgt voor een concurrerende markt. Een lage premie trekt automatisch meer verzekerden aan. Welke zorgverzekeraar in 2015 de goedkoopste zorgverzekering heeft, is nog even afwachten. Verzekeraars hebben tot 18 november 2014 de tijd om hun tarieven bekend te maken.