Menu
Zintuigen

Oplossingen voor slechtziendheid

Hippe brillen

Hippe brillen

Dat je ver- of bijziend bent, is tegenwoordig helemaal geen probleem meer. Er zijn tal van oplossingen waardoor je weer perfect kunt zien. De meeste hulpmiddelen zijn vrij prijzig, maar hierbij kan je zorgverzekering uitkomst bieden. Afhankelijk van het type zorgverzekering dat je hebt afgesloten, krijg je een ooglaserbehandeling (gedeeltelijk) vergoed of betaalt je zorgverzekeraar een deel van de kosten van een bril of lenzen. Vanuit de basiszorgverzekering worden ooghulpmiddelen voor volwassenen overigens niet vergoed. Je zult dus een aanvullende zorgverzekering afgesloten moeten hebben als je aanspraak wilt maken op een vergoeding voor ooghulpmiddelen.

Brillen
Er bestaan heel veel verschillende hippe monturen en jampotglazen komen al bijna niet meer voor. Momenteel zijn grote, ronde brillen het helemaal. De bril is niet meer iets waar je je voor schaamt, maar een accessoir waar je juist mee uitpakt. Een bril kan bijna niet groot en opvallend genoeg zijn. Zwarte en bruine monturen blijven onverminderd populair, maar je ziet ook veel gekleurde exemplaren in de winkels liggen. Ook is het mogelijk om een zonnebril op sterkte te kopen.

Lenzen
Met lenzen kan je alle kanten op. Wil je harde lenzen, zachte lenzen, daglenzen, jaarlenzen, luchtdoorlatende lenzen of kleurlenzen? Het kan allemaal. Voor speciale gelegenheden bestaan er ook zogenaamde ‘fantasielenzen’. Zo kan je tijdens het WK voetbal bijvoorbeeld lenzen dragen waarop een rood-wit-blauwe vlag staat afgebeeld of een oranje lens waardoor het lijkt alsof je oranje pupillen hebt. Er bestaan zelfs lenzen die je ’s nachts draagt, waardoor je de dag erna overdag goed kan zien zonder hulpmiddel.

Ooglaserbehandeling
Steeds meer mensen laten hun ogen laseren. Dit kan in Nederland, maar vaak laten mensen zich in het buitenland behandelen. Dit scheelt soms aanzienlijk in de kosten. Tijdens de behandeling wordt het hoornvlies dunner gemaakt met behulp van een laserstraal. Dit zorgt ervoor dat de oogafwijking fors minder wordt en in veel gevallen zelfs helemaal verdwijnt.