Menu
Nachtrust

Lekker slapen is gezond

8 uur slaap

Uit recent onderzoek blijkt dat de hedendaagse mens niet of nauwelijks aan 8 uur slaap per dag komt. We gaan te laat naar bed, kijken te lang op onze smartphone of op een ander apparaat dat veel licht geeft. Als we dan uiteindelijk in bed liggen, lukt het maar niet om in slaap te komen.

Wat veel mensen niet weten, is dat een tekort aan slaap op den duur slecht voor de gezondheid is. Je lichaam en geest hebben die 8 uur slaap hard nodig om te herstellen.

Tips voor een goed nachtrust

Slaapmiddelen die je via de huisarts kan krijgen, zijn geen goed alternatief voor een goede nachtrust. De beste manier om aan je broodnodige aantal slaapuren te komen is het instellen van een gezond slaappatroon. Dat kun je zelf doen.

  1. Ga op tijd naar bed. Het beste is om iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Je lichaam stelt zich op den duur in op dit tijdstip.
  2. Maak gebruik van avondrituelen. Neem een warme douche voor het slapen gaan. Drink een kop warme kruidenthee. Of verzin iets anders waarmee je rustig en warm wordt.
  3. Dim de lichten. Dit is heel belangrijk. Als het donker wordt, krijgt je lichaam een seintje dat de nacht begint. Kijk dus niet vlak voor het slapen gaan nog even op je smartphone of naar de TV. Dit zijn enorme lichtbronnen die je juist weer klaarwakker maken.
  4. Kies een goed bed. Niets is zo erg als ’s ochtends met rugpijn uit je bed komen. Met een slecht matras doe je jezelf tekort. Er is tegenwoordig ruime keuze uit boxsprings waarin je de nacht kan doorbrengen. Een stevig, doch comfortabel bed, dat voldoende steun geeft aan je rug en tegelijkertijd een warm nest is, is waar je het heerlijkste in kunt slapen.

Welterusten!