Menu
Eetweetjes / Vitamine en voedingsstoffen

Kurkuma niet alleen lekker maar ook gezond!

Kruiden worden vaak gebruik om eten op smaak te brengen. Bekende kruiden die al veelvuldig gebruikt worden zijn bijvoorbeeld: peper, kerrie en kaneel. Nu zijn kruiden niet alleen erg lekker, maar hebben vaak ook nog een positieve bijwerking voor uw gezondheid. Zo wordt gezegd dat kaneel kan helpen bij afvallen, maar ook het misschien iets minder bekende kruid Kurkuma kan de gezondheid positief beïnvloeden.

Kurkuma, (Surinaams-Nederlands) koenier, (Indisch-Nederlands) koenjit, Indiase geelwortel, en vroeger ook tarmeriek genoemd, is een specerij gewonnen uit de plant Curcuma longa.

Onderzoek heeft uitgewezen dat kurkuma de werking van geneesmiddelen beïnvloedt.

Kurkumapoeder wordt in India traditioneel gebruikt voor de behandeling van wondjes en schrammen. In 1995 werd in de VS een patent toegekend aan de Universiteit van Mississippi op een wondbehandelingsmiddel gebaseerd op kurkuma. Dit patent werd het jaar daarop aangevochten door de Indiase Council of Scientific & Industrial Research en ingetrokken. De reden hiervoor was niet het eeuwenoude gebruik van kurkuma, maar het feit dat dat gebruik eerder beschreven was in een wetenschappelijk tijdschrift.

De gezonde bestanddelen van kurkuma komen het beste vrij als men het gebruikt tezamen met met zwarte peper. Dus steeds als u Kurkuma gebruikt meng dit dan met een klein beetje zwarte peper, u kunt dit desgewenst ook nog mengen met wat olijfolie.

Kurkuma wordt in Azië niet alleen gebruikt om rijst mee te kleuren, maar wordt ook verondersteld te werken als medicijn tegen allerlei ziektes, zoals trombose en hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Kortom het is niet alleen lekker maar dus ook gewoon goed voor u!