Menu
Dranken

Koffie maakt alerter, blijer en fitter

Het Voorlichtingsbureau voor Koffie en Gezondheid is het aanspreekpunt voor gezondheidsprofessionals over de effecten van koffie en gezondheid en heeft de effecten van koffie op je hersenen volgens de nieuwste wetenschappelijke studies samengebracht.

1 – Met koffie voel je je fijn
Ken je dat? Je komt ’s ochtends de kamer binnen, ruikt verse koffie, en je voelt je meteen blij. Het is nu ook wetenschappelijk bewezen: koffie heeft een positief effect op je stemming. Een gemiddelde hoeveelheid koffie zorgt voor een verbeterd humeur. Je voelt je energiek, vindingrijk, efficiënt, zelfverzekerd en alert.

2 – Nu én later scherp en alert
Meer mentale energie, dat geeft cafeïne je. Zeker bij slaapgebrek, vermoeidheid of langdurige geestelijke inspanning geeft een kopje koffie je weer pit. Bij oudere mensen  zorgt koffie er zelfs voor dat hun geheugenprestaties op peil blijven. Niet alleen op de korte, maar ook op de langere termijn lijkt koffie een positief effect te hebben op de geheugenprestaties van ouderen. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat de prestaties van de hersenen van oudere koffiedrinkers hoger zijn dan van niet-koffiedrinkers van dezelfde leeftijd.

3 – Met koffie hou je het langer vol
Dankzij de cafeïne in koffie ben je alerter en heb je meer aandacht, ook in situaties waarin het normaal gesproken moeilijk is om lang geconcentreerd te blijven. Een kop koffie helpt je je aandacht erbij te houden tijdens een lange autorit, na een slapeloze nacht of tijdens de post-lunch dip. Koffie helpt in die situaties zelfs beter dan een kort dutje. Ook het uithoudingsvermogen neemt toe dankzij de cafeïne.

Ook EFSA heeft goed nieuws over koffie
Het Europese agentschap voor voedselveiligheid (EFSA) heeft net de resultaten bekend gemaakt van de evaluatie van de vierde reeks algemene gezondheidsclaims. Volgens EFSA is op grond van de wetenschappelijke studies in voldoende mate aangetoond dat cafeïne helpt om de alertheid en de concentratie te verhogen. Maar niet alleen cafeïne in koffie draagt bij aan de mentale prestaties, ook de hoeveelheid water speelt een belangrijke rol. Volgens EFSA is ook de relatie tussen de hoeveelheid water en het behoud van cognitieve functies voldoende wetenschappelijk aangetoond. Koffie is een belangrijke leverancier van water en de gemiddelde consumptie van 4 kopjes koffie leveren al een halve liter water per dag.