Menu
Hulpmiddelen

Is jouw auto helemaal gezond?

Of jouw auto wel of niet gezond is, hangt af van het onderhoud. Een auto die alleen bij de verplichte APK de garage binnenrijdt, zal minder gezond zijn en dus bij die APK meer kosten veroorzaken, dan een goed onderhouden auto.

Wat betekent dat, is de auto gezond?

Laten we beginnen met drie van de belangrijkste onderdelen die in een auto zitten. De remmen, het stuurwiel en de verlichting. Uiteraard hangt bij een zo complexe machine als een automobiel alles met elkaar samen, maar zodra een van deze drie het af laat weten, ontstaan er echte problemen ofwel gebeuren er ongelukken. Het is dus letterlijk van levensbelang dat dit optimaal werkt. Daarnaast geldt dat de auto die op tijd zijn grote beurt krijgt, waarbij regelmatig olie en filters verwisseld worden, gezonder is voor de portemonnee en voor het milieu. Deze auto verbruikt namelijk minder brandstof, heeft minder uitstoot van schadelijke stoffen en werkt in principe altijd, wat weer goed is voor de bloeddruk. Een auto die vaker, en vooral op belangrijke momenten, hapert, draagt bij aan een slecht humeur en is zodoende een aanslag op de gezondheid.

Onderdelen

Een ongezonde auto verslijt banden, heeft een verkeerde bandenspanning, stuurt slecht of zwaar, remt slecht, heeft slechte verlichting, verbruikt olie, stoot, wanneer het een diesel is, zwarte rook uit, verbruikt veel brandstof en hapert regelmatig, met name wanneer het vriest. Wie op tijd de onderdelen vervangt, voorkomt dit allemaal. Blijkt de auto een of meerdere banden sneller dan normaal te verslijten, laat dan de auto balanceren. Mochten de stabilisatorstangen of de stuurstang aan vervanging toe zijn, dan wordt dat snel duidelijk. Je zult zien hoe heerlijk de auto na deze ‘operatie’ weer rijdt. Kun je veel zelf, dan is er geld te verdienen door de onderdelen goed in te kopen. Klik hier voor meer informatie over het kopen van onderdelen voor je auto.

Verlichting

Een goed werkende verlichting is niet alleen voor de andere weggebruikers belangrijk, maar ook voor jezelf. Je ziet namelijk meer en alles veel beter en je bent zelf beter te zien. Je hebt er dus letterlijk belang bij dat alles optimaal werkt. Hoe vaak zie je niet auto’s met een kapotte koplamp? Is het slecht weer en dus slecht zicht dan is de eerste indruk dat het een motor is. Dat kan tot verkeerde manoeuvres leiden en zodoende tot ongelukken. Wat wel en niet verplicht is, hoe je een lampje verwisselt en welke lampen je altijd bij je moet hebben, vind je op de site van de ANWB.

Voordeel

Een auto die helemaal gezond is, levert dus heel wat voordeel op.

  • Hij laat je in principe nooit in de steek. Zelfs niet als het zo koud is dat de meeste accu’s het niet meer aan kunnen, want jouw auto heeft een goed werkende accu.
  • Hij is betrouwbaar en je kunt er zeker van zijn dat, mocht je een noodstop moeten maken, de remmen dat aankunnen.
  • Hij rijdt zo zuinig mogelijk, aangezien alles optimaal werkt. Meer informatie over zuinig rijden vind je hier.
  • Medeweggebruikers kunnen je goed waarnemen. Dat geldt niet alleen voor andere auto’s, maar vooral ook voor meer kwetsbare gebruikers, zoals motoren, scooters, fietsers en voetgangers.
  • Je hoeft minder vaak (nood)reparaties uit te -laten- voeren en ook dat scheelt weer veel geld.

Al met al heb je dus belang bij een gezonde auto, aangezien die veel minder kosten veroorzaakt en meer veiligheid biedt.