Menu
Vitamine en voedingsstoffen

Hoofdpijn door vitaminetekort?

Dat het binnenkrijgen van voldoende vitamines en mineralen belangrijk is, weten we inmiddels allemaal. Echter blijkt het nog een behoorlijk lastige klus om dit ook echt voor elkaar te krijgen. Het komt vaak neer op behoorlijk wat groente en fruit eten, maar er is nog veel meer waaraan gedacht moet worden bij het gezond houden van je lichaam. Een van de klachten die ontzettend vaak genoemd worden, is hoofdpijn. Wat blijkt? Het kan heel goed dat jij hoofdpijn hebt door een tekort aan vitamine D. Je blijkt zelfs een grotere kans te hebben op hoofdpijn door dit tekort als je boven de 50 jaar bent.

Het belang van vitamine D
Het is belangrijk voor gezonde botten, maar zorgt ook nog eens goed een gezond immuunsysteem. Je lichaam moet bacteriën en virussen af kunnen weren, en daarvoor heeft het wel voldoende vitamines nodig. Ook blijkt dat je stemming drastisch anders kan zijn wanneer je een tekort hebt aan dit vitamine. Het kan dus maar zo zijn dat je stukken vrolijker bent als je hiervan voldoende krijgt. Onlangs werd ontdekt dat vitamine D een grote rol speelt bij hoofdpijn en zelfs migraine, hoewel vaak gedacht wordt dat hieraan niks gedaan kan worden. Helaas kan er nog niet worden gezegd wat dit vitamine nou zo belangrijk maakt. Wat wel duidelijk is, is dat de kans op hoofdpijn en andere klachten een stuk hoger is wanneer je dit vitamine niet voldoende binnenkrijgt.

Nu is het lastig om zelf te onderzoeken of je een tekort hebt aan dit vitamine, maar als je dit vermoedt, kun je hiervoor naar de huisarts om het voor de zekerheid te laten onderzoeken. Een manier om het bij te vullen, is het gebruiken van een supplement. Hiervoor is gelukkig niet veel nodig. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat je dit vitamine niet goed meer opneemt. Het lichaam is hier simpelweg minder goed toe in staat. De belangrijkste bron van vitamine D? De zon! In de winter is het dus heel logisch dat je meer klachten hebt dan in de zomer. Probeer voldoende buiten te zijn en slik indien nodig een supplement.